Ik zou zeggen, doe altijd een bouwkundige keuring! Tenzij je zelf bouwkundige bent natuurlijk..
Laat in ieder geval een keuring uitvoeren wanneer je twijfelt aan de bouwkundige kwaliteit van het huis dat je koopt.
De gebreken die jij niet direct ziet, kan een bouwkundige meestal wel zien. Dit geldt evengoed voor nieuwbouw als voor oude huizen
Bij nieuwbouw zijn dat bijvoorbeeld krassen op de ramen en kromgetrokken deuren.
Bij oude huizen kan bijv. de fundering kapot zijn en zie je nogal eens houtworm en schimmels (in daken of onder vloeren).
Schakel dus een expert in wanneer je dit soort dingen niet zelf kunt ontdekken.
Zo kom je te weten welke bouwkundige problemen er zijn, hoeveel achterstallig onderhoud er is en welke risico's voor toekomstig onderhoud er nog zijn.
Wat wordt er bij een bouwkundige keuring gedaan?
Bij een keuring wordt (afhankelijk van de voorwaarden) het hele huis van binnen en van buiten onderzocht. De bouwkundige bekijkt alles waar hij, zonder iets te slopen, bij kan.
Hij kijkt daarom niet achter betimmeringen zoals plafonds of schrootjes. Als er gebreken zijn verborgen, komen die dus niet aan het licht.
De bouwkundige klimt (als het goed is) wel op het dak en kruipt onder de vloer om de kwaliteit daarvan vast te stellen.
Tot slot maakt de bouwkundige een rapport op. Daarin wordt de kwaliteit van alle bouwkundige onderdelen van het huis beschreven, met daarbij een kostenbegroting voor herstel en onderhoud.
Dit rapport is voor jou heel handig. Je ziet meteen hoeveel geld je moet reserveren voor (achterstallig) onderhoud. En je weet precies welk onderhoud er gedaan moet worden.
De bouwkundige mag alleen kijken. Kun je dat niet beter zelf doen (en geld uitsparen)?
Als je weet waar je naar moet kijken/zoeken, kun je zelf ook alles zien wat de bouwkundige ziet. Maar meestal heeft de bouwkundige zo veel meer kennis van zaken, dat hij zijn geld dubbel en dwars waard is.
Als hij bijvoorbeeld een verrotte vloer vindt, die jij niet had gezien, scheelt dat je een groot bedrag aan herstelkosten. Misschien koop je het huis dan niet eens.
Stel je voor dat je net verhuisd was en dan ontdekt had dat de vloer verrot was (of de fundering verzakt, of boktor in het dak)... Zo zijn er nog veel meer en zelfs nog veel grotere problemen, die je kunt ontdekken met een bouwkundige keuring.
Ook als het huis pico bello in orde blijkt te zijn, heb je je geld nuttig besteed. Je hebt dan betaald voor zekerheid. Je hebt je ervan vezekerd dat je geen zichtbare gebreken over het hoofd hebt gezien.
Tot slot voldoe je ook nog eens aan je onderzoeksplicht. Je hebt de bouwkundige staat door een expert laten onderzoeken. Dit kan van belang zijn als er later, nadat jij eigenaar bent geworden, verborgen gebreken aan het licht komen.
Op welk moment schakel je de bouwkundige in?
Dat kan op elk moment in het aankooptraject.
Veel kopers maken de bouwkundige keuring onderdeel van de onderhandelingen.
Pas als de koop gesloten is, wordt de bouwkundige ingeschakeld.
In de koopakte wordt dan een ontbindende voorwaarde (met betrekking tot de bouwkundige keuring) opgenomen.
Als de keuring meer dan een vooraf bepaald bedrag aan kosten uitwijst, kan de koop ontbonden worden.
Als jij liever vooraf wilt weten wat er bij een bouwkundige keuring aan het licht komt, kun je een keuring laten doen voordat je de onderhandelingen start. Je maakt dan wel kosten voor een keuring, terwijl je nog niet weet of je het huis ook echt kunt kopen (misschien verkoopt de verkoper wel aan een ander met een hoger bod).
Hoe kies je een bouwkundig bureau?
Bouwkundige bureaus hebben ieder hun eigen voorwaarden en prijzen. Ook verschillen de rapporten onderling in mate van detail.
Je kunt via internet eenvoudig een bouwkundige in jouw regio vinden. Bekijk wel of de bouwkundige kan doen wat jij vraagt! Bekijk ook de algemene voorwaarden.
Je wil dat de bouwkundige het dak op gaat en onder de vloer kruipt! Niet alle bouwkundigen doen dit.
Ik heb meegemaakt dat een bouwkundige, die vanuit Vereniging Eigen Huis kwam, het dak niet op ging. Hij wilde het dak via een spiegeltje inspecteren. Gelukkig was ik niet de opdrachtgever, want inspecteren met een spiegeltje... daar zie je problemen echt niet mee.
Als je niet weet welk bureau je voor de bouwkundige keuring moet kiezen, vraag dan vrienden en bekenden naar hun ervaringen. Of vraag hulp van een aankoopmakelaar.
Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Bouwkundige Keuring
Copyright 2010-2013 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.com
Niet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!