Dit is de grote dag! Je wordt eigenaar van je huis bij de notaris!
Waar moet je deze dag nog aan denken?
Voordat je naar
de notaris
gaat, is het gebruikelijk nog even een rondje door het huis te doen. Dat is geen formaliteit!
Huis inspecteren
Je wilt, voordat je bij de notaris je handtekening zet, weten of het huis er nog net zo bij staat als toen je het kocht. Dus dat er geen beschadigingen of lekkages zijn die er toen niet waren. Ook wil je met eigen ogen zien dat het huis leeg en schoon opgeleverd wordt. En of alle roerende zaken volgens afspraak zijn achtergelaten en meegenomen.
Daarnaast wil je de meterstanden opnemen en checken of de verwarming en het warm water het doen. Als de verkoper gebruiksaanwijzingen van apparaten heeft, moeten deze zijn achtergelaten. Ook garantiebewijzen moeten (indien van toepassing) er zijn. De garantie gaat namelijk op jou (de nieuwe eigenaar) over.
De verkoper kan je misschien nog even aanwijzen waar de aansluitingen van allerlei voorzieningen zich bevinden.
Wanneer er zaken niet in orde zijn, schrijf dat dan op en maak er eventueel een foto van. Bij de notaris kun je dan met de verkoper deze zaken verder afhandelen.
Na deze inspectie ga je naar de notaris.
Bij de notaris
Als alles goed is achtergelaten door de verkoper, ga je naar de notaris. Daar teken je de transportakte en de hypotheekakte. Ook krijg je daar de sleutels overhandigd (als je die niet al eerder van de verkoper gekregen hebt). Daarmee gaat ook het risico op jou over. Je hebt dus nu een opstalverzekering nodig. Regel je verzekeringen voordat je naar de notaris gaat.
Er zijn nog wat problemen
De meeste huizen worden door de verkopers netjes leeg, schoon en volgens afspraak opgeleverd. Maar in sommige gevallen verloopt de oplevering minder soepel.
Een huis is bijvoorbeeld niet goed leeg gehaald. Of er zijn dingen (kastjes, deuren, vloeren, noem maar op) kapot. Misschien zie je wel lekkages. Of is de hele keukenopstelling weggehaald (terwijl deze met het huis meeverkocht was).
Als het huis niet volgens de gemaakte afspraken is achtergelaten, wil je daarvoor iets regelen voordat je tekent bij de notaris. Je kunt natuurlijk vertrouwen op de mooie blauwe ogen van de verkoper en zijn praatjes dat hij het in orde maakt, maar misschien wil je ook wel een beetje druk kunnen uitoefenen.
Druk uitoefenen
Als je kunt inschatten hoeveel het herstel van de problemen bij de oplevering je gaat kosten, kun je (voordat de overdracht daadwerkelijk plaatsvindt) met de verkoper hierover een afspraak maken. De verkoper krijgt via de notaris de koopsom (meestal veel geld) betaald. Een veel gebruikte constructie is daarom het depot bij de notaris.
De verkoper krijgt dan niet het hele bedrag van de koopsom uitbetaald. Een deel wordt bij de notaris geparkeerd. Dit deel wordt pas uitbetaald aan de verkoper als deze de problemen heeft opgelost. Als dat niet binnen een bepaalde tijd gebeurt, heb jij (de koper) recht op dit geld.
Zo dwing je de verkoper om de problemen aan te pakken. En als hij dat niet doet, kost het jou geen extra geld om het zelf te regelen.
De beste oplossing
In veel gevallen kiest de verkoper ervoor om meteen voor de kosten op te draaien. Jij (de koper) krijgt dan een deel van de koopsom terug, maar moet wel zelf het probleem oplossen. Dit lijkt mij de beste oplossing. Je hebt dan na de eigendomsoverdracht niets meer met de verkoper te maken.
Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Naar De Notaris
|