Hoe gaat het onderhandelen over een huis in z'n werk?
Een huis koop je niet in de winkel
Als je in de winkel een leuke spijkerbroek ziet, hangt daar een prijskaartje aan. Wanneer jij die spijkerbroek wilt hebben, hoef je alleen maar naar de kassa te gaan en het bedrag van het prijskaartje te betalen. De spijkerbroek is dan van jou.
Er is geen verkoopster die op het moment van afrekenen zal zeggen: "sorry hoor, maar er zijn nog twee mensen die deze broek willen hebben". "Zegt u maar hoeveel u maximaal voor deze broek wilt betalen, dan hoort u van mij of u hem krijgt".
Bij huizen is dit (zeker in goede tijden) heel normaal. Vervang "deze broek" door "dit huis" en maak van de verkoopster een makelaar. Nu bekijken we deze nieuwe situatie.
Je hebt zojuist je ideale huis gevonden en wilt het kopen. Nu zegt de makelaar:" sorry hoor, maar er zijn nog meer mensen die dit huis willen kopen. Zegt u maar hoeveel u maximaal voor het huis wilt betalen, dan hoort u van mij of u het krijgt".
In de winkel zou dit tot grote ophef leiden. Maar bij de verkoop van huizen is het heel normaal. Zo zijn er nog veel meer situaties die bij de verkoop van huizen heel gewoon zijn, die je bij alledaagse spullen niet meemaakt
Hoe komt dit dan?
Als je een advertentie van een huis ziet, staat er een prijs bij. Maar dat wil niet zeggen dat je het huis krijgt als jij de prijs betalen wilt.
Formeel is een advertentie voor een huis de "uitnodiging tot het doen van een bod". De verkoper wil nog nergens aan vast zitten. Hij wil zelf kunnen bepalen aan wie hij verkoopt, voor hoe veel en wanneer.
Er zijn natuurlijk ook nog andere voorwaarden die voor een verkoper van belang (kunnen) zijn. Heeft de kandidaat koper een financiering nodig (en hoeveel tijd kost het om die te krijgen), wanneer zal de oplevering zijn, wil deze kandidaat nog aanvullende onderzoeken doen en welke andere eisen worden er gesteld.
Alles wat voor de verkoper belangrijk is kan onderdeel uitmaken van de definitieve onderhandelingen. Daarom gaat het kopen van een huis anders dan het kopen van een broek.
Vraag naar de procedure
Zodra je een huis hebt bezichtigd dat je daadwerkelijk wilt kopen, onderneem je actie. Je belt de makelaar en vraagt hem welke procedure hij hanteert. Dit is nuttig om te weten, daarmee voorkom je onplezierige verrassingen.
De procedure kan bijvoorbeeld zijn dat alleen met een eerste kandidaat wordt uitonderhandeld. Als dit niet tot een koop leidt komt de tweede kandidaat aan de beurt.
Een andere mogelijkheid is dat er een veiling wordt gehouden, waarbij alle kandidaten tegen elkaar op bieden.
Ook een mogelijkheid is dat er in gesloten enveloppen een definitief uiterst bod gevraagd wordt.
Het is voor jou nuttig om te weten welke procedure de verkoper hanteert, zodat je weet wat voor soort bod (en met welke voorwaarden) je uit moet brengen.
Begin met een bod
Vervolgens breng je een bod uit. Geef daarbij alle voorwaarden aan die voor jou belangrijk zijn (denk naast prijs en opleverdatum bijvoorbeeld ook aan de
ontbindende voorwaarden)
en vraag wanneer de makelaar een reactie geeft.
Ik raad je ook aan om je bod per e-mail te bevestigen. Daarmee voorkom je mogelijke misverstanden.
Hoe gaat het verder?
Nu je een bod gedaan hebt, wordt het echt spannend.
Helaas heb je nog geen enkel "recht". Je bent pas "in onderhandeling" als de verkoper dat hardop zegt, of als hij een tegenbod doet. Het is dus nu afwachten wat de reactie van de verkoper wordt.
Er zijn drie mogelijkheden.
1. Je bod wordt afgewezen.
Je bod is dan vervallen en je bent niet in onderhandeling. Uiteraard staat het je vrij om nu een nieuw en beter bod te doen.
Soms vertelt de verkoper waarom hij je bod afwijst, maar soms ook niet. Het is voor jou belangrijk om te achterhalen wat de reden van de afwijzing is. Dan kun je bepalen of je een nieuw en beter bod wilt doen, of dat dat geen zin heeft.
Als de verkoper vindt dat je niet genoeg voor zijn huis over hebt kun je misschien een hoger bedrag bieden. Of als je voorwaarden hebt gesteld die hij niet wenst kun je die misschien laten vervallen of veranderen. Het kan ook zijn dat hij vrij wil zijn om met andere kandidaten verder te praten. Daar kun je dan waarschijnlijk weinig aan doen. Misschien helpt het als je de vraagprijs biedt?.
2. De verkoper doet een tegenbod.
De verkoper wil aan jou verkopen, maar tegen een andere prijs en misschien met andere voorwaarden dan dat jij had voorgesteld. Je oude bod is nu niet meer geldig. Nu ben jij weer aan zet. Ook jij kunt nu kiezen uit afwijzen, tegenbod of accepteren.
3. Je bod wordt geaccepteerd.
In dat geval: Gefeliciteerd! Ontkurk de champagne! Ga lekker uit eten! Je hebt iets te vieren, je hebt een huis gekocht!
Enige reserve is echter nog wel op zijn plaats.
Tegenwoordig is in Nederland de koop van een huis pas gesloten als de koopovereenkomst door beide partijen getekend is.
Zorg er dus voor dat het papierwerk zo snel mogelijk in orde wordt gemaakt. Het is in het belang van beide partijen dat dit gebeurt. Alleen zo krijg je de zekerheid dat jij de definitieve koper bent.
Door naar het Koopcontract >>
Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Onderhandelen
|