Home
Voorbereiding
Kosten
Hypotheken
Verzekeringen
Zoektocht
Bezichtigen
Prijs bepalen
Onderzoek
De Makelaar
Onderhandelen
Koopcontract
Afhandeling
Naar de notaris
Over mij
Jouw verhaal
Veel gestelde vragen
Privacy beleid
Adverteren?
Disclaimer
Voor Starters
Nieuws
 

Wil jij je voorbereiden op het kopen van een huis?

Stel jezelf dan eerst even de volgende vragen (als je dat niet al gedaan had).

Zal ik een huis kopen of huren ?

Moet ik wel een huis kopen in de kredietcrisis ?

Wil ik een huis of een appartement ?

Wordt het nieuwbouw of een bestaand huis ?

Wil ik per sé eigen grond, of is erfpacht ook goed?

Nu wordt het leuk
Er zijn heel veel soorten koopwoningen en er staan er ook veel te koop. Jouw huis zit er vast en zeker bij.

Maak een wensenlijst
Er zijn ook heel veel huizen die helemaal niet bij je passen. En het is zonde van je tijd om al die huizen te bezichtigen. Bepaal daarom nu waar jouw huis aan moet voldoen en zet dat op papier (dit is een algemene tip).

Je kunt dan straks, bij het zoeken, al een heleboel huizen overslaan. En je weet bij bezichtigingen meteen of het huis aan al je eisen voldoet.

Begin bijvoorbeeld met

  • de regio
  • stad of dorp
  • buurt
  • straat
  • omgeving
  • buren
  • soort huis
  • bouwstijl
  • aantal kamers
  • wel of geen bad
  • douche
  • tweede toilet
  • dubbele wastafel
  • glas-in-lood ramen
  • tuin
  • groentetuin
  • eikenhouten vloer
  • openslaande deuren naar de tuin
  • fietsenberging
  • moderne keuken (of juist niet)
  • open keuken of juist niet
  • parkeerplaats op eigen terrein
  • plafonds van drie meter hoog
  • centrale verwarming
  • of liever gaskachels
  • open haard

Klaar? Denk dan ook nog even na over het volgende.

Waar knap je op af?
Zijn er dingen die je per sé niet wilt, of waar je zelfs op afknapt? Maak ook daar een lijstje van. Luidruchtige buren bijvoorbeeld. Wil je die niet, omdat je gevoelig bent voor geluid? Of wil je die juist wel, omdat dat gezellig is en je altijd wat om je heen moet horen. En een grote tuin, want dat brengt zoveel werk met zich mee? Of een hoekhuis, omdat dat zo inbraakgevoelig is. Of gaskachels omdat dat gevaarlijk is met kleine kinderen. Of een klein tuintje, kun je daar nog wel lekker buiten zitten? Of wil je helemaal geen buitenruimte bij je huis? Omdat je die toch niet gebruikt. En als je naar buiten zou willen, dan ga je wel naar het bos, of een terras met een bar erbij.

Wil je geen benedenwoning? Bijvoorbeeld omdat er dan mensen boven je wonen waarvan je alles hoort? En die boven je hoofd lopen te stampen als jij je favoriete tv-programma kijkt (of waarvan je die vreselijke muziek hoort, net nu je thuis nog lekker wat wilde werken)? Of geen bovenwoning omdat je niet van traplopen houdt en liever alles op de begane grond hebt? Kortom, er is keus genoeg en het enige wat jij nu hoeft te doen is je eisen en wensen in kaart brengen.

Zonder lijst
Als je geen lijst op papier wilt maken, kan dat natuurlijk ook. Je wensen zitten toch wel in je hoofd. Zorg er dan wel voor, dat je bij bezichtigingen niets over het hoofd ziet of vergeet.


Vind je het moeilijk om je wensen concreet te maken? Hieronder vind je nog wat ideeën om je gedachten in beweging te krijgen.

De buurt
Je weet misschien al in welke buurt je wilt wonen. Als je dat niet weet, beschrijf dan de buurt waar jij je thuis voelt. Is het een rustige buitenwijk? Waar niet veel te doen is, maar waar het lekker rustig is? En waar lekker veel groen is om te wandelen of de hond uit te laten?

Of voel jij je goed in het centrum van een stad? Waar altijd iets te beleven is. En waar je al in je huiskamer van het stadsleven kunt genieten. En waar je vrienden en vriendinnen gemakkelijk en vaak even langs komen, omdat ze toch in de buurt zijn.

Kijk ook eens naar de bereikbaarheid. Moet je een donkere tunnel door om in het centrum van de stad te komen? Voel jij je als vrouw daar veilig? Of moet je door een stil laantje of stuk bos om in het dorp te komen? Hoe is dat 's avonds of 's nachts?

De straat
Heb je voorkeur voor een bepaalde straat? Of maakt het je allemaal niets uit? Denk in ieder geval even na over de voor- en nadelen van de verschillende straten.

Je kent ze wel: straten die bij ieder kampioenschap voetbal helemaal oranje kleuren. Is dat een straat die je aanspreekt? Of een winkelstraat met veel verschillende kleine winkeltjes onder de huizen... Die brede straat met een gracht in het midden met daar omheen de meest fraaie herenhuizen. Die in de zomer natuurlijk wel volstroomt met toeristen. Of de straat die uitkomt bij het bos (handig om een hond uit te laten). Of dat doodlopende straatje aan de spoorlijn (leuk als je van treinen kijken houdt, maar niet als je de treinen liever niet hoort). Of juist de brede doorgaande weg met de bushalte voor de deur (handig als je vaak de bus gebruikt, misschien minder als je vaak vroeg wilt gaan slapen). Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is voor je eigen idee handig om een lijstje te hebben van je eigen voorkeuren met de redenen erbij. Je zal niet de eerste zijn die heel enthousiast wordt over een mooi huis, maar die vergeet te kijken of de plek eigenlijk wel in het plaatje past.

Het huis
Gaat het je om de ruimte? Of de bouwstijl? En maakt het niet uit dat het een appartement is? Hoe oud mag het zijn? Goed onderhouden of juist een bouwval (om naar eigen smaak op te knappen)? Groot of klein? Beneden of boven? Op het zuiden gericht (lekker warm) of juist niet (liever wat koeler)? Moeten er nog mogelijkheden zijn om aan te bouwen? Op te bouwen? Bij te bouwen?

Buitenruimte
Wil je wel een buitenruimte of heb je daar geen behoefte aan? Wil je misschien een balkon? Dakterras? Stadstuintje? Gewone tuin? Hele grote tuin? Hoe groot moet het voor jou zijn om er plezier aan te beleven?

Omgeving
Controleer het bestemmingsplan!!! Hierin kun je zien of de buren nog drie verdiepingen hoog mogen bouwen, zodat jouw nieuwe tuin geen zonlicht meer krijgt! Of dat jouw vrije uitzicht misschien verandert als (conform het bestemmingsplan) de groenstrook tegenover je huis bebouwd wordt met nieuwbouwhuizen. Als er in de directe omgeving van je huis volgens het bestemmingsplan mogelijkheden voor bebouwing zijn die er nu nog niet staat, let dan extra goed op! Er kan dan nog iets gebouwd worden. Als je dat vervelend vindt koop het huis dan niet.

Als het bestemmingsplan geen mogelijkheden voor extra bebouwing geeft, is het overigens niet zeker dat er nooit meer iets gebouwd wordt. Maar voordat er dan iets gebouwd wordt, moet eerst het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat is niet zomaar gedaan. En bij een wijziging van een bestemmingsplan kun je schade lijden. Die schade kun je vergoed krijgen als planschade. Als deze situatie zich ooit bij jou voordoet (of lijkt te gaan ontstaan), adviseer ik je (zo snel mogelijk) een planschade expert in te schakelen (of in ieder geval te raadplegen) Deze kan je helpen bij het (ingewikkelde) proces van het verhalen van de schade. Ook helpt hij je bij het vaststellen van de eventuele schade.

Buren
Tja, dat is een lastig geval. Buren komen en gaan. En als er nu fijne buren wonen, kunnen ze zomaar verhuizen. Wie weet wat er dan voor terugkomt? Wat je wel weet is dit: als er nu vreselijke buren wonen (en dat de reden is dat het huis te koop staat) mag je er niet op rekenen dat die zomaar weg gaan. Dus: zoek uit welke buren er wonen en hoe jij daarmee om kunt gaan. Als het je niet bevalt: niet kopen!

Wensen op papier
Zijn je wensen duidelijk? Dan is het handig om even stil te staan bij de kosten van een huis.

Door naar de Kosten >>


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Voorbereiding


Niet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken