Schakel je een Aankoopmakelaar in?

Of koop je een huis liever zonder hulp....

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis.

Als je hulp nodig hebt bij slechts één van de stappen uit dat proces (bijvoorbeeld alleen bij het onderhandelen) kan de makelaar je ook alleen daarbij helpen.

Zelf doen
Het is natuurlijk mogelijk om een huis te kopen zonder hulp van een aankopend makelaar. Maar kun jij dat ook?

Denk maar eens na over wat je allemaal zelf moet doen. En wat je wel en niet leuk vindt om te doen...

Hieronder een paar vragen die je op weg helpen.

Waar wil je tijd aan besteden? En wat geef je liever uit handen? 

Kun je bijvoorbeeld zelf een huis zoeken?
Dat hoeft niet moeilijk te zijn (kijk op internet en er zijn veel huizen te vinden), het kost alleen wat tijd... 

Ik heb mijn nieuwe huis via internet gevonden. Maar daar ben ik dan wel drie jaar mee bezig geweest. Ik heb van Drenthe tot Brabant allerlei leuke huizen gezien. 

Het kostte me vooral veel tijd om uit te vinden of de huizen wel echt aan mijn wensen voldeden. En ook of de omgeving me wel aansprak. Het kostte me meer tijd dan gedacht. Huis zoeken op internet. Huis van binnen bekijken. Omgeving leren kennen...

Weet jij al waar jouw nieuwe huis moet staan? En hoeveel tijd heb je om alle nieuw te koop komende huizen te bekijken? En weet je dan ook meteen of het iets voor je zou kunnen zijn? 

Wanneer je hier niet veel tijd voor hebt, kun je misschien beter de hulp van een makelaar inroepen.

Vind je het leuk om zonder eigen makelaar te bezichtigen?
Kun je door de mooie praatjes van de verkoper en zijn makelaar heen prikken? En weet je waar je op moet letten bij een bezichtiging? Waar je naar moet vragen?

Neem in ieder geval iemand mee wanneer je een huis gaat bekijken.

Twee zien meer dan één. Het is ook handig om na de bezichtiging samen nog even over het huis te kunnen praten.

Hou je van onderhandelen?
Heb je al vaker over grote bedragen en belangrijke beslissingen onderhandeld?

Is het voor jou geen probleem om de verkoper (of zijn makelaar) een voorstel te doen? Zelfs niet als je denkt dat je er geen enkele kans mee maakt? En voel jij je niet gehaast, ondanks dat de verkoper zegt dat je vandaag nog moet beslissen? 

Makelaars zijn handige onderhandelaars.

Bij de aankoop van een huis spelen ze in op je gevoel. Zodra je een huis echt leuk vindt, laten ze je merken dat je niet de enige geïnteresseerde bent. Hierdoor ga je misschien meer betalen dan je origineel van plan was (en zo zijn er nog veel meer trucjes). 

Een aankoopmakelaar houdt je met beide benen op de grond. Je trapt dan niet in de trucs van de verkopend makelaar.

Papierwerk in orde maken.
Wanneer de koop gesloten is, weet je dan hoe je het papierwerk in orde moet maken?

Welke voorwaarden je allemaal op kunt (moet) nemen en hoe je de afhandeling met de notaris moet regelen?

Als je het weet is het niet moeilijk.

Dus als je op de hoogte bent van allerlei ontbindende voorwaarden, het maken van een koopakte (er zijn speciaal ontworpen koopakten voor de eigen woning) en de afhandeling van alles wat erbij komt kijken (bouwkundige keuring, financiering, NHG, werkgeversverklaring, notaris zoeken, taxatie regelen etc.), dan heb je geen eigen makelaar nodig. 

Overspannen Woningmarkt
In 2017 en 2018 is de woningmarkt op veel plaatsen nogal overspannen geweest. Vooral in de Randstad. 

Bij ieder koophuis staan meerdere kopers klaar.

En dan wordt het vaak een inschrijving. Tegen elkaar opbieden. Dat is vooral goed voor de verkoper. Niet voor jou als koper.

In deze situatie kan de hulp van een makelaar heel nuttig zijn.

Ten eerste om zo snel mogelijk de nieuwe huizen te kunnen bezichten.

Als koper zonder makelaar sta je in de overspannen woningmarkt achter in de rij. Soms kom je er niet eens tussen en is het huis al verkocht voordat je het kon bekijken.

Ten tweede weet de makelaar wat het huis ongeveer waard is. Ook kan hij inschatten hoeveel je boven de vraagprijs moet bieden. Bij een te laag bod maak je helemaal geen kans. 

Ten derde kan de geloofwaardigheid van een koper met makelaar iets groter zijn. Dat makelaars liever verkopen aan een "professionele" partij.

Zodat er achteraf geen gedoe is. Van mensen die het niet goed begrepen hebben. Of die toch de financiën niet goed hadden ingeschat. Of die in het heetst van de strijd toch te enthousiast werden. En dan gebruik willen maken van de drie dagen bedenktijd regel.

Ten vierde is het bij een overspannen markt vaak nodig om snel te handelen. Dus geen dagen nadenken over een bod. En geen tijd om allerlei onderzoeken te doen. Hoe pak je dat dan aan? De makelaar zou moeten weten hoe je kunt "doorpakken".

Verder zijn er nog allerlei specifieke acties, die bij een biedingenstrijd kunnen helpen. Ook daarvan is de makelaar op de hoogte. Dus:

Uitbesteden!
Het is voor de meeste mensen nogal lastig om zelf een huis te kopen.

Vergelijk het met het kopen van een auto. Doe je dat niet zo vaak, dan weet je niet waar je op moet letten. Zeker bij een tweedehands auto kan er nogal wat aan de hand zijn.

Dan is hulp van een expert heel handig. Die weet precies waar de problemen zich voordoen en heeft dagelijks te maken met alles wat er bij het kopen van een auto komt kijken.

Hij behoedt je voor een slechte carosserie of versleten koppeling, omdat hij weet waar hij op moet letten. Jij zou dat zelf niet ontdekt hebben en dat had je achteraf veel geld gekost.

Ook het papierwerk moet in orde zijn, maar hoe controleer je dat als je daar nooit mee te maken hebt?

Bij het kopen van een huis kan een goede makelaar je helpen. Hij kan je veel tijd en geld besparen.

Natuurlijk kun je ook gewoon zelf, zonder makelaar, een huis kopen. Als je verstand van huizen hebt, of als je veel tijd hebt om alles uit te zoeken, ben je waarschijnlijk goedkoper uit.

Wat doet de aankoopmakelaar allemaal voor je?
Een aankoopmakelaar kan bij alle delen van het aankooptraject helpen.

 • Hij kan je het juiste aanbod doorsturen, 
 • afspraken voor bezichtigingen maken, 
 • met je meegaan naar bezichtigingen, 
 • als expert de mooie praatjes van de verkopende makelaar voor jou vertalen,
 • jou ook de minder mooie kanten van een huis vertellen, 
 • onderzoek naar bestemmingsplan en dergelijke voor je doen,
 • namens jou onderhandelen, 
 • helpen bij het kiezen van een goede bouwkundige,
 • helpen bij het kiezen van een notaris,
 • helpen bij het vinden van een taxateur en 
 • de hele afhandeling tot aan de overdracht bij de notaris begeleiden en controleren.

Wat kost een aankoopmakelaar
Dat verschilt per makelaar. Er zijn geen vaste tarieven voor. Als je de kosten wilt weten, kun je per makelaar vragen wat ze rekenen voor de dienstverlening die jij nodig hebt.

Even kort zoeken op internet levert veel verschillende resultaten op. Globaal tussen de één en twee procent van de aankoopsom is heel gebruikelijk, maar er wordt ook met vaste tarieven geadverteerd. Deze liggen rond de twaalfhonderdvijftig euro.

Als je de tarieven van de aankoopmakelaar te hoog vindt, kun je dan nog over de courtage onderhandelen?

Meestal is dat wel mogelijk. De makelaar onderhandelt zelf heel veel, dus die zal er vast voor open staan.

Het werk dat hij voor jou gaat doen, kost hem (veel?) tijd en moeite. Hij zal voor zijn tijd en inspanning beloond willen worden. Als je een goede manier kunt vinden, waarbij jij tevreden bent en de makelaar voor zijn diensten beloond wordt, moet er een alternatieve courtage mogelijk zijn.

Ik geef je hier een paar ideeën.

 • Als hij op basis van no-cure no-pay (geen resultaat, dan geen betaling) voor je werkt, dan doet hij misschien nog beter zijn best. Als er geen resultaat behaald wordt, krijgt hij namelijk ook niet betaald.
 • Misschien kun je, bij een goed resultaat, beter te veel dan te weinig aan de makelaar betalen. Hoe meer je betaalt, hoe beter de makelaar zijn best gaat doen.
 • Je kunt ook afspreken dat de makelaar beter betaald wordt, naarmate er meer van de vraagprijs af onderhandeld wordt.
 • Als je meer dingen zelf doet, hoeft de makelaar veel minder voor je te doen en neemt hij misschien genoegen met een lagere courtage.

Hoe vind je een goede aankoopmakelaar?
Vraag aan vrienden en bekenden welke makelaar heeft geholpen bij het kopen van hun huis. Zo kom je te weten welke makelaars goed bekend staan.

Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met de makelaar(s) waar je misschien mee in zee wilt gaan. Bij zo'n gesprek leer je elkaar een beetje kennen.

Als je dan het gevoel hebt dat het goed zit (en de voorwaarden en tarieven zijn ook in orde) dan kun je met de makelaar verder.Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit AankoopmakelaarCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken