Drie dagen bedenktijd, hoe werkt dat?

Als je als particulier een huis of appartement koopt, heb je drie dagen bedenktijd. 

Wettelijk drie dagen
Deze bedenktijd is wettelijk geregeld (als je het wilt opzoeken, het staat in het Burgerlijk Wetboek, Boek 7 artikel 2). Je hebt als koper altijd recht op deze bedenktijd en het kan niet minder zijn dan drie dagen. Je kunt wel afspreken dat je meer dan drie dagen krijgt.

Koop annuleren?
Binnen deze drie dagen kun je nog van de koop afzien. Je moet dit dan natuurlijk wel aan de verkoper laten weten, maar je hoeft er geen reden voor te geven.

Bewijs
Je kunt de verkoper het beste schriftelijk met een bewijs van ontvangst op de hoogte stellen van je besluit. Zo heb je bewijs dat je van de koop hebt afgezien. Het is naar de verkoper toe natuurlijk wel zo netjes om vooraf even te bellen dat de koop niet doorgaat, maar vergeet het schriftelijke gedeelte niet. Dat is voor jezelf van belang.

Wanneer begint de bedenktijd?
Zodra de koper in het bezit is van de door beide partijen (koper en verkoper) getekende koopakte, kan de bedenktijd beginnen. Hij start bij het begin van de nieuwe dag. Dus als je op maandag de door partijen getekende akte hebt gekregen, begint de bedenktijd zodra het dinsdag wordt (0.00 uur).

Wanneer eindigt de bedenktijd?
De bedenktijd duurt drie dagen (in ons voorbeeld dinsdag, woensdag en donderdag) en is dan om 24.00 uur van de derde dag afgelopen.

Uitzonderingen met weekends en feestdagen
Als de bedenktijd in het weekend of op feestdagen valt, is er een uitzondering van toepassing. Van de drie dagen bedenktijd, mag er maar één dag een weekend of feestdag zijn. Heb je de akte op vrijdag gekregen, dan eindigt de bedenktijd niet maandag om 24.00 uur, maar dinsdag om 24.00 uur.

En er is nog een uitzondering. Als de laatste dag van de bedenktijd een dag in het weekend of een feestdag is, dan wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Dus als je de akte op woensdag krijgt (bedenktijd gaat in donderdag om 0.00 uur), eindigt de bedenktijd niet zaterdag 24.00 uur maar maandag 24.00 uur.

Is er ook een bedenktijd voor de verkoper?
In de wet is geen bedenktijd voor de verkoper opgenomen. Deze heeft dus standaard geen bedenktijd. Bij de onderhandelingen kan de verkoper eventueel een bedenktijd bedingen, maar dat is niet gebruikelijk.

Nieuwbouw
Ook bij nieuwbouw woningen geldt de wettelijke drie dagen bedenktijd.

Overzicht
Hieronder vind je een overzicht waarin je snel kunt zien wanneer de bedenktijd eindigt.

Getekende koopakte ontvangen op Bedenktijd start Bedenktijd eindigt
Maandag Dinsdag 0.00 uur Donderdag 24.00 uur
Dinsdag Woensdag 0.00 uurVrijdag 24.00 uur
Woensdag Donderdag 0.00 uurMaandag 24.00 uur
Donderdag Vrijdag 0.00 uurMaandag 24.00 uur
Vrijdag Zaterdag 0.00 uurDinsdag 24.00 uur
Zaterdag Zondag 0.00 uurDinsdag 24.00 uur
Zondag Maandag 0.00 uurWoensdag 24.00 uur


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Drie Dagen BedenktijdCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken