Hoe Investeren In Vastgoed

Heb je besloten te gaan beleggen in vastgoed, dan volgt meestal de vraag  "hoe pak ik het aan". 

Dat zal voor iedereen anders zijn. Heb je veel geld beschikbaar? En misschien ook al eens een huis gekocht? Dan start je waarschijnlijk anders met investeren in vastgoed dan iemand die net begint en weinig geld heeft.

Heb je nog geen ervaring met beleggen in vastgoed? Dan geef ik je hieronder een plan van aanpak. Hiermee kun je een goede start maken.

DOE KENNIS OP
Daarmee begint ieder succesvol traject. Je gaat iets leren dat je nog niet kunt. 

Dat kan op meerdere manieren. Denk aan auto rijden. Hoe leer je dat?

Je kunt als eerste de handleiding lezen. Dan weet je hoe de auto werkt. Waar de lichtknopjes zitten. Wat het gaspedaal is. En hoe je kunt schakelen. Na het lezen van de handleiding weet je al meer dan toen je begon. 

Maar... je kunt dan nog niet succesvol auto rijden.

Daarvoor heb je ervaring nodig.

Hoe krijg je die? Je zou kunnen proberen direct in een auto de openbare weg op te gaan. Waarschijnlijk met allerlei problemen en ongelukken tot gevolg.

De meeste mensen doen dat gelukkig niet zo. Ze nemen rijles. Leren eerst remmen en schakelen. En gaan dan, onder begeleiding, de openbare weg op.

Pas als de vaardigheden goed genoeg zijn krijgen ze een rijbewijs.

Bij investeren in vastgoed is het niet anders. Je wordt niet opeens wakker met de benodigde kennis en vaardigheden.

Er gaat een leertraject aan vooraf.

Leren zonder plan
Gewoon door te doen. Dat heet ook wel leren in de praktijk. Vastgoed kopen zonder kennis. Leren van fouten. Verlies nemen. Aanpak verbeteren. 

Zoals bij autorijden ongelukken ontstaan als iemand geen rijles heeft gevolgd, zo kun je bij investeren in vastgoed veel geld verliezen als je niet weet wat je doet.  

Leren met een plan
Dit is meer zoals echte autorijles. Eerst de vaardigheden leren die je nodig hebt. En daarna in de praktijk aan de slag.

Nog steeds als een beginner, maar in ieder geval met voldoende vaardigheden om succesvol te zijn.

Liefst met een leraar erbij. Zodat je vragen kunt stellen. Van een ervaren iemand kunt leren. 

Hoe doe je kennis op?
Goedkoop: door gratis informatie te lezen, zoals mijn website.

Betaald: door boeken en tijdschriften over het onderwerp te lezen.

Duurder: Door een goede cursus te doen. 

Kies de weg die voor jou het beste werkt.

Ik had als makelaar al aardig wat kennis over vastgoed. Toch heb ik ook nog een cursus gedaan. Ik kan het iedereen aanraden. Ik heb heel wat ideëen opgedaan. Vooral over het vinden van goede huurders. Daar had ik weinig ervaring mee. 

BOUW EEN NETWERK OP
Je hebt met allerlei mensen te maken in vastgoed.

Makelaars, projectontwikkelaars, notarissen, klusjesmannen, beheerders, huurders, verhuurorganisaties, verkopers, aannemers, energie leveranciers en ga zo maar door.

Het is heel handig als je betrouwbare en leuke contacten hebt. Daarmee kost het investeren een stuk minder tijd en maak je het ook plezieriger.

Wat heb je liever: een aannemer die altijd chagrijnig is of eentje die altijd goedgehumeurd zijn werk doet? En krijg je graag alle klussen op tijd en binnen budget af, of heb je liever dat het steeds uitloopt en extra geld kost?

Een netwerk bouw je niet in één dag op. Ik doe het als volgt. Waar het kan voer ik eerst een gesprek om iemand te leren kennen. Bevalt dat contact, dan geef ik een kleine opdracht.

Daarmee kan ik zien of het werk goed gedaan wordt. Bevalt dat? Dan wil ik ook wel een grotere opdracht aan die persoon / dat bedrijf geven. En durf ik ze ook bij vrienden en bekenden aan te bevelen.

Zo heb ik al diverse aannemers, loodgieters en electriciens gevonden. 

In de praktijk merk je gauw genoeg welke personen bij jou passen en ook nog goed werk leveren.

WAARUIT BESTAAT BELEGGEN IN VASTGOED 
Is het handig om te weten wat beleggen in vastgoed eigenlijk inhoudt?

Lijkt me wel. Dan weet je of het bij jou past. Zodat je het met plezier doet. Lijkt me belangrijk. 

Hieronder noem ik enkele activiteiten die beleggers in vastgoed uitvoeren. Lijkt het je leuk om dit allemaal te doen? Dan schuilt er mogelijk een belegger in je. 

Financiering voorbereiden, rendement uitrekenen, objecten zoeken, langsrijden, objecten bezichtigen, rendementsberekeningen maken, overleg met verkopers / makelaars, object aankopen, contact met notaris, verhuurbaar maken object, uitzoeken keuken / badkamer / toilet / vloer, werk laten uitvoeren door aannemers, controleren aannemers, huurders selecteren, huurcontracten sluiten, belasting betalen, standaard onderhoud laten plegen, overleg met beheerders, betalingen controleren, huurders nabellen, onverwacht onderhoud laten plegen, verzekeringen afsluiten en betalen, vergaderingen van VVE's bijwonen, etc. 

Deze lijst is nog lang niet compleet. Maar zo krijg je wel alvast een beeld.

Vind je deze activiteiten allemaal niet leuk? Begin dan niet aan zelf beleggen in vastgoed. Misschien kun je het uitbesteden aan iemand die dit allemaal wel leuk vindt. Of zoek iets anders om geld mee te verdienen. Iets dat je wel leuk vindt.

ZELF DOEN of UITBESTEDEN
1. Gebaseerd op alle bovengenoemde activiteiten. Wil je die allemaal zelf doen? Kan. Maar is niet per sé nodig. Er zijn allerlei bedrijven die het werk voor jou kunnen doen. 

En er is nog een belangrijk punt.

2. De belastingdienst. 

Voor de fiscus kunnen beleggingen in box één maar ook in box drie vallen. In box drie betaal je waarschijnlijk veel minder belasting. Dat maakt een belegging in vastgoed veel winstgevender. 

Maar dan mag je geen actief beheer doen. Wil je dus een belegging in box drie, dan moet je zeker een aantal taken uitbesteden.

KIES WELK SOORT VASTGOED
Mijn website gaat vooral over het kopen van woningen. Daar heb ik ook het meeste verstand van. Ik zal dus zelf niet snel in iets anders beleggen. 

Toch zijn er genoeg beleggers die in winkels of kantoren beleggen. Ook is er handel in losse percelen agrarische grond. Soms met het idee om daar in de toekomst woningen te bouwen.

Je kunt jouw keuze baseren op hetgeen je het meeste aanspreekt. Wanneer je boer bent, wil je misschien liever in iets agrarisch beleggen?

Ik houd in ieder geval met de volgende zaken rekening:

Eigen voorkeur: in mijn geval dus woningen.

Groeimarkt: wel de Randstad, niet in Oost-Groningen.

Potentieel: bevolking neemt toe, waarde van het vastgoed neemt over lange periode toe (verleden is geen garantie voor de toekomst). 

Schaarste: grond voor woningbouw is schaars in Nederland, er wordt weinig bijgemaakt.

Cash-flow: een belegging moet vanaf het begin geld opbrengen. Bij woningen is dat mogelijk. Maar bij een stuk grond waar misschien ooit gebouwd mag worden is dat minder waarschijnlijk. Dat kost iedere maand geld. 

Alternatief gebruik: bijvoorbeeld winkels onder woningen. Als de winkel in de toekomst leeg komt, kan hij dan ook als woning verhuurd worden? 

KIES EEN GEOGRAFISCH GEBIED
Als je begint met beleggen, ken je de markt misschien nog niet. In welk gebied ga je dan beleggen? Hieronder wat ideëen.

Druk bevolkt: dat geeft meer kansen voor verhuur.

Bij winkels en kantoren: daar willen mensen wonen.

In de buurt van (veel) grote bedrijven: daar is werkgelegenheid. 

In een gebied dat groeit: daar gaan de prijzen misschien omhoog.

Dicht bij waar je zelf woont: dan heb je er zicht op/ ben je er snel als er een keer iets aan de hand is.

Mijn leraar adviseerde de Randstad en enkele grote steden. Vooral omdat daar het verhuren gemakkelijk lukt. Voor beginners is dat ook zeker een goed idee. Maar ik ken ook mensen die beleggingen in dorpen hebben en daar heel blij mee zijn. Bepaal dus vooral zelf wat voor jou de belangrijke criteria zijn. Zolang je geld verdient aan de belegging is het goed.

BEPAAL DE HOOGTE VAN JOUW INVESTERING
Hoeveel geld heb je en hoeveel kun je lenen. Dat bepaalt meteen ook in welke prijsklasse jouw investering valt. 

In Amsterdam is veel vraag naar woningen. Maar daar zijn de prijzen ook hoog. Een appartement kost daar al snel tweehonderd duizend euro. 

Terwijl in Rotterdam ook appartementen onder de honderdduizend euro te koop zijn.

Is dit nog steeds te duur, dan kun je gaan kijken naar garages en garageboxen. Ook daarin kun je investeren. En die zijn een stuk goedkoper. 

Waarom zou je een eerste belegging niet als een oefening zien?

Dan neem je een zo laag mogelijk bedrag. En ga je daarmee een belegging doen. Liefst in de omgeving waar je later ook wilt beleggen.

Daarmee beperk je het risico. En kun je meteen aan je netwerk bouwen. 

Let op: ook bij een oefening en ook bij een laag budget is het de bedoeling dat het vastgoed iedere maand geld oplevert.

BEPAAL HET MINIMAAL GEWENST RENDEMENT
Bepaal vooraf welk rendement je minimaal acceptabel vindt  

Met investeren in vastgoed wil je geld verdienen, toch? Dus dan heb je een rendement nodig dat ook echt geld voor je verdient.

Ik heb gezocht naar de officiële inflatiecijfers van Nederland en België. Die zijn 0,22 %  en 1,97% voor 2016 (begin december). 

Op een spaarrekening krijg je momenteel niet veel rente. Ik heb even bij KNAB gekeken. Die bieden 0,7% rente. Voordeel van geld op de bank is wel dat je op ieder moment het geld kunt opnemen. 

Met investeren in vastgoed zit jouw geld vast. Wat je gekocht hebt is wel geld waard, maar dat geld kun je niet ergens anders voor gebruiken. En er zitten ook nog allerlei risico's aan investeren

Dus het minimaal rendement bij beleggen zou volgens mij veel hoger dan de spaarrente moeten zijn. Anders is het misschien slimmer om het geld gewoon op de bank te laten staan. 

Mijn stelregel is dat, bij investeren in vastgoed, een netto rendement van tien procent of hoger het doel is.

Een lager rendement is misschien bij het begin nog acceptabel, maar dan moet op afzienbare termijn toch die tien procent gehaald kunnen worden. Anders verdien je waarschijnlijk geen geld met de belegging. 

VOOR WELK TYPE HUURDERS KIES JIJ?
Ook dat kun je vooraf bepalen. Wil je graag aan startende huurders verhuren? Of liever aan ouderen?

Sommige verhuurders hebben het liefst expats en weer anderen kiezen voor verhuur aan Poolse arbeiders. 

Nog een paar groepen: studenten, bejaarden, mensen die verzorging nodig hebben, mensen die in scheiding liggen, mensen met tijdelijk werk, zelfstandigen die geen hypotheek kunnen krijgen.

Zo zijn er allerlei groepen die graag willen huren. 

En iedere doelgroep heeft zijn eigen voors en tegens.

Ga je voor zo hoog mogelijke huur? Dan is verhuur aan expats, of studentenverhuur een optie.

Ga je voor zo lang mogelijk een goede huurder? Dan zijn gezinnen en gesettelde mensen waarschijnlijk een betere doelgroep. 

Ook hier geldt weer: kies wat het best bij jou en jouw beleggingsstrategie past. 

START KLEIN EN LEER VAN FOUTEN
Dit heb ik al eerder gezegd. 

Geef niet al jouw geld uit aan één grote belegging, als je nog geen kennis en ervaring hebt. 

Je bent waarschijnlijk beter af wanneer je begint met een kleine belegging. Dan kun je oefenen met het vinden van huurders, het opknappen / onderhouden van het pand, inzicht krijgen in alle bijkomende kosten, ervaren hoeveel tijd het je kost, etc. 

Je maakt de eerste keer ongetwijfeld wat fouten. Zorg ervoor dat je daarvan kunt leren, zonder dat de risico's te groot worden.

GROEI GROTER MET ZELFVERTROUWEN
Wanneer je één belegging succesvol en met winst hebt gedaan, ben je al verder dan de meeste mensen. 

Je hebt ook ervaren of je het beleggen leuk vindt.  

Met die ervaring kun je kiezen voor de tweede belegging (of niet).

Blijf nog even in dezelfde markt en kies eenzelfde soort object. Misschien niet uitdagend, maar hopelijk wel winstgevend. En daar gaat het om bij beleggen. Beter saai en winstgevend dan uitdagend en verlieslijdend.

Ga lekker zo door en bouw een mooie portefeuille op...

Zodra je heel succesvol bent kun je altijd nog een volgende stap zetten.

STAP IN NIEUWE MARKTEN
Wanneer je met één categorie beleggingen succesvol bent, wil je misschien ook wel eens iets anders proberen. 

Begin dan weer klein in een nieuwe markt. Weinig risico.

Misschien kun je in de nieuwe belegging starten met de cash flow van je succesvolle investeringen.

Zo beperk je het risico, maar heb je wel een mooi groeipotentieel. 

KEN DE REGELGEVING
Voor elk soort belegging gelden wettelijke regels. 

Het is belangrijk om de regels van jouw belegging te kennen. 

Voor huurwoningen gelden andere regels dan voor winkels. 

Wist je dat een winkelier in sommige gevallen zijn huur kan laten verlagen? Daarmee kun je al rekening houden voordat je een winkelpand koopt. Maar alleen als je de wettelijke regels kent.

Voor huurwoningen geldt ook zoiets. Waarschijnlijk heb je gehoord van het puntenstelsel en de huurcommissie. Maar weet je ook wat dat voor jouw belegging betekent? Je kunt het maar beter vooraf uitzoeken. 

Anders wordt misschien jouw mooie rendement van tien procent een nachtmerrie. Omdat de maximale huur veel lager is dan jij dacht. En uiteindelijk voor een negatief rendement zorgt. 

CONCLUSIE
Je hebt nu een idee gekregen hoe investeren in vastgoed in zijn werk gaat.

Met kleine stapjes en voldoende kennis is het mogelijk om succesvol te leren investeren.

Ik wens je alvast succes!Terug naar Investeren In Vastgoed vanuit Hoe Investeren In VastgoedCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken