Hoe ga je een huis bezichtigen?

Afspraak maken
Allereerst moet je een afspraak maken om het huis van binnen te kunnen bekijken. Vaak zal dat via de verkopende makelaar gaan. Soms ook kun je bij de verkoper zelf terecht. Dus bel op en maak die afspraak! Liefst op een tijd dat het jou goed uitkomt. Maar als het echt niet anders kan, dan op het tijdstip dat de verkoper aangeeft.

Ik heb ooit een klant geholpen bij de koop van een huis, dat al heel lang te koop stond. De verkopend makelaar wilde niet op zaterdag bezichtigen terwijl mijn klant (en waarschijnlijk ook veel anderen) alleen op zaterdag kon komen kijken. Gelukkig kon ik als aankopend makelaar de sleutel krijgen, zodat mijn klant het huis toch kon bezichtigen. Uiteindelijk heeft hij het ook gekocht.

Verkopend makelaars hebben soms een vooroordeel over mensen die geen vrij van hun werk willen (of kunnen) nemen. Deze kunnen niet echt geïnteresseerd zijn in een huis. Daarom is het soms moeilijk om een afspraak buiten werktijd te krijgen. Als de makelaar hierover heel moeilijk doet, kun je misschien eens bij de verkoper zelf aanbellen. Je hoort dan vanzelf of deze je wil rondleiden (of je toch naar zijn makelaar verwijst).

Bezichtigen
Ok, je hebt een afspraak voor een bezichtiging gemaakt (of je wordt door een verkoper -waar je aanbelde- binnengelaten). Wat ga je nu doen?

Als je wilt kun je op deze pagina bekijken wat een verkoper allemaal kan doen om zijn huis beter verkoopbaar te maken. Misschien helpt dat jou om bij de bezichtiging "door de problemen heen te kijken".

Rustig rondkijken
Kijk eerst maar eens rustig rond. Welke indruk maakt het huis op jou. Ziet het er goed uit? Of lijkt het slecht onderhouden? En kijk of de woonkamer groot genoeg is, de keuken naar je smaak en of er voldoende (slaap)kamers zijn.

Terwijl je van voor naar achter en van beneden naar boven door het huis loopt, vallen je vast een heleboel dingen op. Kun je alles onthouden? Mooi! Vind je dat lastig? Pak dan pen en papier en schrijf geheugensteuntjes op.

Laat je niet afleiden
Bij de bezichtiging loopt de makelaar of de verkoper mee. Die zal alle sterke kanten van het huis willen vertellen. Als je niet oplet, zie je vooral wat de verkoper je wil laten zien. Misschien is het zo gezellig, dat je het huis niet eens echt goed bekijkt.

Zorg er dus voor dat je niet te veel afgeleid wordt. Al is de verkoper nog zo aardig, jij wilt alles van het huis weten wat voor jou belangrijk is. Als je achteraf alleen nog aan die gezellige verkoper denkt, is er iets niet goed gegaan.

Het onderhoud
Let ook op het onderhoud (als je daar verstand van hebt). Zijn de vloeren goed? Zitten er scheuren in muren? Hoe zijn de ramen en kozijnen en ga zo maar door. De meeste dingen kun je tijdens een eerste bezichtiging al zien.

Ik kijk altijd als ik binnenkom naar de sfeer en de indeling. Als ik van beneden naar boven door een huis loop kijk ik ook naar het onderhoud. Op zolder aangekomen kijk ik even in de tuinen van de buren (ligt er veel rommel of zijn ze goed verzorgd). En als ik dan weer naar beneden loop probeer ik me voor te stellen wat ik nog zou willen veranderen (en of dat ook echt kan).

Wat ik wil weten
Als ik klaar ben wil ik weten welke ruimte het huis biedt en wat de kwaliteit en de mogelijkheden van het huis zijn. Zie ik mezelf daar al wonen?

Misschien vind je dat wat lastig, of te veel voor de eerste bezichtiging. Onthoud dan dat je (bijvoorbeeld voor de vragen die je na de bezichtiging pas te binnen schieten) later ook een tweede bezichtiging kunt doen.

Gevoelens tonen?
Vraag jij je af, of je jouw enthousiasme over het huis moet onderdrukken tijdens een bezichtiging? Denk je dat je misschien zelfs een beetje negatief moet doen?

Dat is niet nodig. Je kunt gewoon jezelf zijn bij de bezichtiging.

Als je onterecht negatief doet, kan dat slecht zijn voor de sfeer en de relatie met de verkoper (ook straks, bij de onderhandelingen)

En het helpt ook niet om de prijs naar beneden te krijgen.

Zodra je een bod doet, weet de makelaar (of de verkoper) namelijk toch wel dat je geïnteresseerd bent.

De buren
Kijk ook even bij de buren naar binnen als dat lukt. Hoe ziet hun huis eruit. Daaraan kun je vaak zien wat voor type mensen het zijn. En bekijk ook de omliggende tuinen. Ligt daar veel rommel, of zijn ze juist goed verzorgd? (Tip: de tuinen kun je meestal goed zien vanaf de eerste of tweede verdieping)

Tijdstip
Ik probeer altijd overdag te bezichtigen.

De lichtinval overdag is erg belangrijk voor de beleving van het huis. Als je het huis overdag mooi vindt, kan je het 's avonds ook mooi maken. Andersom kan het wel eens verkeerd uitpakken. Als een huis 's avonds leuk is, kan het bij daglicht heel erg tegenvallen.

Daarnaast zie je bij daglicht scheurtjes in de muren en andere gebreken wel, die je in het donker niet zou zien.

Vragen, vragen, vragen
Als je het huis echt leuk vindt, bedenk dan wat je allemaal verder nog weten wilt. Alles wat je te binnen schiet kun je nu aan de verkoper vragen.

Na de bezichtiging
Probeer meteen na de bezichtiging een conclusie te trekken. Is dit je ideale huis? Zie je jezelf hier al wonen? Pak je wensenlijst erbij en kijk of je niets gemist hebt. Als dit echt je ideale huis is, dan wil je waarschijnlijk weten of het waard is wat ervoor gevraagd wordt.

Door naar Prijs Bepalen >>

Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit BezichtigenCopyright 2010-2020 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken