Hypotheken... Waaruit Kun Je Kiezen?

Spoiler alert

Let vooral op de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Omdat je daarmee hypotheekrenteaftrek kunt krijgen. Je vind ze onder optie 2. 

Voor nieuwe huizenkopers geven de andere hypotheekvormen geen recht op hypotheekrenteaftrek. 

Drie Mogelijkheden
Een hypotheek bestaat altijd uit een geldlening. Dat kan bij de bank zijn, maar ook andere bedrijven bieden hypotheken aan. Je kunt zelfs een hypotheek bij familie, vrienden of andere investeerders afsluiten. 

Je betaalt altijd rente over de hoofdsom (het bedrag dat je geleend hebt).

De verschillen in hypotheekvormen zitten voornamelijk in de manier waarop en wanneer je de hoofdsom aflost (of niet aflost). Er zijn drie mogelijkheden:

1. Alleen rente betalen, niet aflossen
Er zijn hypotheken waar je alleen rente betaalt en de hoofdsom niet direct hoeft af te lossen. De aflossing wordt tot een later tijdstip uitgesteld. Dit zijn de aflossingsvrije hypotheek en de krediethypotheek.

Bij deze hypotheken moet je aan het eind van de looptijd (meestal is dat na dertig jaar) het geleende bedrag in zijn geheel terugbetalen. Je moet er zelf voor zorgen dat je het geld voor die aflossing gespaard hebt, want het is niet in je hypotheek geregeld.

Je kunt ook tussentijds aflossingen doen, waardoor de restschuld op de einddatum lager is.

Wanneer je op de einddatum niet kunt aflossen, is het voortzetten van de hypotheek misschien een mogelijkheid (als dat tegen die tijd niet kan, heb je een probleem).

Als je de hypotheek na dertig jaar wilt voortzetten, kunnen de netto maandlasten flink hoger worden. De rente is namelijk maximaal 30 jaar aftrekbaar (dit geldt voor alle hypotheken).

Je kunt bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken geen gebruik meer maken van hypotheekrenteaftrek.  Daardoor is de aflossingsvrije hypotheek uit de gratie geraakt.

2. Wel aflossen, met een gegarandeerde aflossing
In de meeste gevallen los je met dit type hypotheek de hoofdsom af in vooraf vastgestelde (maandelijkse) termijnen. Daarbij betaal je maandelijks rente over het gedeelte van de hoofdsom dat nog niet is afgelost.

Hieronder vallen de annuïteitenhypotheeklineaire hypotheekspaarhypotheek en spaarbeleggingshypotheek. Het verschil tussen deze vormen zit hem in de manier waarop de gegarandeerde aflossing wordt geregeld.

3. Wel aflossen, maar zonder gegarandeerde aflossing

Bij deze hypotheken los je aan het eind van de looptijd de hoofdsom in één keer af. Of dat (helemaal) lukt met het geld wat je daarvoor hebt "gespaard" binnen de hypotheek, weet je pas aan het eind van de looptijd.

Je geld wordt belegd en de uiteindelijke opbrengst aan het eind van de looptijd kan meer, minder of gelijk zijn aan het af te lossen bedrag. Hierover heb je geen enkele zekerheid.

De beleggingshypotheek, traditionele leven hypotheek en beleggingsvarianten van de spaarbeleggingshypotheek zijn de hypotheken waarbij de aflossing niet gegarandeerd is.
Voordelen Van Aflossen Van Je Hypotheek

  • Je bouwt vermogen op
  • Je maandelijkse lasten worden steeds lager, je houdt dus meer geld over
  • Je wordt minder hard getroffen door een waardedaling van je huis
  • Als de hypotheekrenteaftrek vervalt (in ieder geval na dertig jaar) veranderen je woonlasten niet

Nadelen Aflossen Van Je Hypotheek

  • Je kunt het geld (voor de aflossing) niet aan iets anders besteden
  • Je maandelijkse woonlasten zijn hoger (naast rente betaal je ook aflossing)
  • Als je de overwaarde te gelde maakt (je sluit een tweede hypotheek om het geld voor iets leuks te gebruiken, of je verkoopt dit huis en koopt met de opbrengst een ander huis) is dat afgeloste deel van je lening (de eerdere overwaarde) niet fiscaal aftrekbaar (bijleenregeling)
  • Je benut niet de maximale hypotheekrenteaftrekVraag hulp aan een expert
Aangezien je veel keuze hebt op het gebied van hypotheken, raad ik je aan een expert te raadplegen. Ga, nadat je hier hebt bekeken hoe het werkt, naar een hypotheekadviseur.

Zo'n adviseur, die dagelijks met deze materie te maken heeft, kan snel de hypotheek bepalen die het beste bij je past. Daarmee kun je veel geld besparen (nu of in de toekomst).

Wil je niet naar een hypotheekadviseur, maar wil je online je hypotheek regelen?

Vraag dan hier een hypotheekofferte aan.
Hypotheekvormen

Is het je nog niet helemaal duidelijk hoe het zit? Of wil je weten welke soorten hypotheken er zijn? 

Bekijk dan de pagina over hypotheekvormen.

Je ontdekt dan welke verschillende vormen van hypotheken er zijn. 
Voorwaarden Bij Een Hypotheek
Zoals je inmiddels gezien hebt (bekijk anders nog even de hypotheekvormen), is er veel keuze op het gebied van hypotheken.

Wat voor jou een goede hypotheek is, hangt onder meer af van het risico dat je wilt lopen aan het einde van de looptijd van de hypotheek, hoeveel rente aftrek je wilt hebben, of je in de loop van de tijd meer of minder gaat verdienen, of je (tijdens de looptijd van de hypotheek) in een ander belastingtarief komt en ga zo maar door.

Naast de soorten hypotheken die hiervoor zijn beschreven, zijn er ook verschillen tussen de voorwaaren per soort hypotheek. Ik geef een voorbeeld.

Als je een spaarhypotheek wilt afsluiten kun je dit bij verschillende hypotheekverstrekkers doen, maar bij sommigen mag je niet vervroegd aflossen. Bij anderen mag je wel vervroegd aflossen, maar moet je dan wel een boete betalen. En bij weer andere maatschappijen mag je altijd boetevrij aflossen tot een bepaald maximum per jaar.

Een aantal belangrijke voorwaarden waarover je een beslissing mag nemen zijn: de hoogte van de rente, de periode dat de rente vast staat, de afsluitprovisie, te betalen boeterente bij vervroegd aflossen, de mogelijkheid tot meenemen van de hypotheek bij verhuizing, een verbod van verhuur van je huis, de verplichte verzekering van je huis.

Tot Slot
Is het een beetje duidelijk geworden? Of vind je die hypotheken nog steeds abracadabra?

Makkelijker gaat het niet worden, maar belangrijk zijn ze wel, die hypotheken.

Ik wens je in ieder geval veel succes met het uitkiezen van de beste hypotheek!Doorgaan naar Verzekeringen >>

Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit HypothekenCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken