Koop je een huis of liever een appartement?

Wat is het verschil tussen een huis en een appartement?

Een huis
Een huis is helemaal van jezelf. Je hebt wel buren, maar daar heb je voor het onderhoud en de eigendom van je huis niets mee te maken. Je kunt met je huis doen wat jij wilt.

Een appartement
Een appartement is onderdeel van een groter gebouw. Het gebouw kan een beneden- en bovenwoning zijn, maar ook een flatgebouw. Alle eigenaren van de appartementen in dat gebouw, zijn samen ook eigenaar van het hele gebouw. Samen moeten de eigenaren alles over het gebouw beslissen.

Er is daarom een Vereniging van Eigenaren (VvE), waar alle eigenaren lid van zijn. Er is bij akte (bij de notaris) vastgelegd wat de regels zijn over onderhoud (wat is gezamenlijk en wat individueel) en de kosten daarvan (wie betaalt welk deel).

Waar moet je op letten als je een appartement koopt?
Je doet er goed aan de aktes (splitsingsakte, splitsingsreglement) te lezen, alsmede de verslagen van de Vereniging van Eigenaren (jaarverslag, financieel verslag, onderhoudsverslag). Hieruit blijkt welke verplichtingen je aangaat en welke kosten je zoal kunt verwachten. Daarnaast kun je vooraf proberen te achterhalen wat voor type mensen jouw buren en mede-eigenaren zijn.

Enkele voorbeelden van dingen die bij een VvE kunnen spelen:

  • er moet onderhoud gepleegd worden (schilderwerk, dakrenovatie, nieuwe kozijnen), maar er is geen geld voor bij de VvE. In dat geval worden de kosten over de eigenaren verdeeld. Dit kan jou vele duizenden euro's kosten.
  • je wilt iets veranderen aan jouw appartement (dakteras maken, muurtje wegbreken, andere kozijnen plaatsen, zonnescherm aan de buitenkant ophangen). Als dat volgens de splitsingsakte niet mag, of als er regels opgesteld zijn die voor jou ongunstig zijn, krijg je geen toestemming en kun je de gewenste verandering niet uitvoeren.
  • Als in de stukken is vastgelegd dat het onderhoud aan raamkozijnen een individuele zaak is, kan het zijn dat mensen de boel niet onderhouden. De kozijnen van een aantal buren kunnen dan in slechte staat zijn. Dat heeft invloed op de waarde en de verkoopbaarheid van jouw woning.

Slapende VvE
In de praktijk komt het nogal eens voor dat een Vereniging van Eigenaren niet zo actief is. Met een slapende VvE wordt bedoeld dat deze er wel is, maar in de praktijk niets doet.

Er wordt niet gespaard voor onderhoud (er is geen financiƫle reserve), er is geen onderhoudsplanning en er zijn geen huishoudelijke reglementen. Als er dan iets aan het gebouw moet gebeuren, wordt dat ad hoc door de eigenaren geregeld en betaald (dat kan veel geld kosten).

Een slapende VvE komt vaak voor bij kleine appartementengebouwen (met twee of drie eigenaren).


Terug naar Voorbereiding vanuit Huis Of Appartement

Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Huis Of AppartementCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken