De Tips Waarmee Jouw Huis Sneller Verkoopt

Heb jij, om je huis te verkopen tips nodig?

Hieronder vind je de tips die ik door de jaren heen aan klanten heb gegeven. Hiermee was het mogelijk sneller hun huis te verkopen. Deze klanten waren niet alleen particulieren, maar ook projectontwikkelaars.

Het gaat eigenlijk om de volgende vraag. Wat kun je aan jouw huis verbeteren of veranderen zodat het beter verkoopt? Eén van de weinige dingen die je niet kunt veranderen is de ligging. Alle andere zaken zijn wel te verbeteren.

Je kunt dus gemakkelijk kiezen wat je nog kunt en wilt verbeteren (mijn suggestie is om alles te doen). Gebruik de tips en maak je huis zo goed verkoopbaar als maar mogelijk is.

De basis van mijn advies is als volgt. De meeste kopers zoeken een huis om in te wonen. Ze willen graag een huis waar ze zo (zonder extra werk) in kunnen wonen. Ze willen het allerliefst geen onderhoud doen. Zorg daarom dat jouw huis er pico bello bijstaat.

Muren verven is voor deze kopers eigenlijk al onderhoud. Ze willen zeker geen lekkage oplossen of keuken vernieuwen.

Met dit in gedachten kun je jouw huis nog eens bekijken. Kan een nieuwe bewoner het huis zo gebruiken? Of moet er eigenlijk nog van alles gebeuren?

In dat laatste geval kun jij alvast deze zaken voor de koper oplossen. Laat al het onderhoud uitvoeren. Dan kan dat de koper in ieder geval niet afschrikken.

Klein Onderhoud

Werk alle kleine ergernissen weg. Loszittende deurkrukken, lekkende kranen of kapotte lampen zijn eenvoudig te verhelpen. Ook klemmende deuren, niet goed sluitende ramen en piepende scharnieren kun je gemakkelijk (laten) repareren.

Gebarsten lichtschakelaars, scheef hangende keukendeurtjes en krakende traptredes vallen ook in deze categorie.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik neem aan dat je het idee begrijpt...

Misschien wordt je al moedeloos als je aan al die klusjes denkt? In dat geval is het zeker zaak om ze aan te pakken! Hoe denk je dat een potentiële koper zich anders na een bezichtiging voelt? Juist! Moedeloos...

Groot Onderhoud

Ook hier geldt: zorg dat het gedaan is.

Buitenschilderwerk, lekkende dakgoten, kapotte riolering of iets anders? Wat het ook is, een potentiële koper zal hier hoogstwaarschijnlijk van schrikken en een huis kopen dat beter onderhouden is.

Het is dus aan jou, als verkoper, om dit soort obstakels te verwijderen.

Waarom Het Onderhoud Doen?

De huizenmarkt is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Er staan veel meer huizen te koop en het duurt veel langer voor ze verkocht worden.

Vroeger was een huis verkopen eenvoudig. Het huis op Funda zetten en een bordje te koop op het raam waren voldoende om massa's kijkers en kopers te trekken.

Het huis zou snel verkocht worden, ongeacht de staat van onderhoud, de inrichting en alle andere dingen die nu belangrijk zijn geworden.

Dit was vooral te danken aan de overspannen woningmarkt. Er waren voor ieder huis veel gegadigden. Er waren maar weinig woningen te koop. Kopers waren al blij als ze iets konden kopen. Ongemakken en minpunten namen ze dan graag op de koop toe.

Dit is nu allemaal veranderd. Er staan veel huizen te koop, dus kopers kunnen veel vergelijken. Ze kunnen nu kiezen voor een huis dat wél aan al hun wensen voldoet. Zijn er gebreken of andere minpunten? Dan kijken ze nog even verder. Er is tenslotte genoeg te koop.

Presentatie Op Internet

Je huis presenteren op internet begint met een goede voorbereiding. Er staan al veel huizen te koop op internet. Om op te vallen is een goede presentatie een must! Tegenwoordig is daarom verkoopstyling van een woning heel gebruikelijk. Hiermee wordt jouw woning zo gunstig mogelijk gepresenteerd. Daarnaast heb je het volgende nodig.

De juiste foto's.

Misschien een video.

Een uitgebreide beschrijving.

Plattegrond.

De Bezichtigingen

Van de bezichtiging kan veel afhangen. Een bezoeker kan verliefd worden op jouw huis (super!), of hij haakt helemaal af (helaas...). In de meeste gevallen zal het hier ergens tussenin eindigen.

Je kunt dit resultaat niet helemaal beïnvloeden. Maar je kunt wel je best doen, zodat de bezichtiging zo gunstig mogelijk uitpakt.

Voorbereiding Op Een Bezichtiging
In de voorbereiding zorg je ervoor dat je huis er zo verzorgd mogelijk uitziet.

Je kunt het vergelijken met een auto in de showroom. Die is zo mooi gepoetst dat hij glimt, de banden zijn mooi zwart gemaakt, het interieur heeft een lekker luchtje gekregen (en is schoongemaakt)...

Maak zoveel mogelijk ruimte in je huis, schuur en garage.

Kopers willen zoveel mogelijk ruimte voor hun geld.

Dus... zorg dat je alle overbodige spullen verkoopt, weggeeft of ergens anders opslaat.

Heb je heel veel spullen die je eigenlijk nooit gebruikt (maar wel wilt bewaren) dan kun je overwegen een opslagruimte te huren. Je slaat dan alle spullen op die je niet nodig hebt. Het zal je verbazen hoeveel extra ruimte je dan in jouw huis vrij maakt!

Huis opruimen. Zeg nou zelf, vind jij het aantrekkelijk als je bij een bezichtiging haast struikelt over de vieze kleren? Of als je bijna nergens kunt lopen vanwege het kinderspeelgoed? Het huis opruimen betekent dus: alle losse spullen in kasten (of de wasmand). Overbodige spullen het huis uit. Tafels, stoelen en bureaus allemaal leeg. Probeer een showroom van je huis te maken.

Huis schoonmaken. Overal stofzuigen (en stof afnemen, vergeet de plafonds niet). Alle ramen schoonmaken (van binnen en van buiten). Aanslag op hout en buitenschilderwerk verwijderen. Bladeren uit de dakgoot.

Badkamers en toiletten schoonmaken. Vervang desnoods de beschimmelde kitranden. En gaan de bruine sporen niet meer uit je stinkende toilet, overweeg dan een nieuwe toiletpot te plaatsen.

Keuken schoonmaken. Aanrechtblad leeg, spullen in de kastjes. Alle kastdeurtjes soppen en ook de keukenvloer dweilen.

Kleding opruimen (geen rondslingerend wasgoed vies of schoon).

Heb je huisdieren? Verschoon de kattenbak en vogelkooi.

Hal leeg, kapstok niet overvol met jassen, mensen moeten de ruimte kunnen zien/ voelen

Gebruik de garage als garage, niet als werkplaats, magazijn of fietsenstalling. Zet het liefst je auto buiten, zodat de ruimte in de garage zichtbaar is.

Lucht de slaapkamer (en eigenlijk het hele huis) goed. Het wil nog wel eens muffig ruiken in slaapkamers. Zorg ervoor dat alle luchtjes verdwenen zijn voordat de bezichtiging plaatvindt.

Zorg voor daglicht in alle ruimtes. Doe de gordijnen en rolluiken open. Laat deuren naar de overloop open.

Houd de woonfuncties gescheiden. Mensen willen graag weten wat ze in een ruimte kunnen doen. Maak een eethoek, een zitkamer en eventueel een aparte werkplek. Vind je dat lastig om zelf te doen?

Huur dan een verkoopstyliste in. Die heeft hier verstand van en kan je voor een schappelijk bedrag meestal goed helpen.

Tuin goed onderhouden. Verwijder dode planten. Zorg voor een mooi gazon. Knip heggen zo ver mogelijk terug. Hiermee krijg je meer ruimte in je tuin.

Ruim de tuin op. Verwijder alle oude rommel, zoals kapotte stoelen, oude fietsen, flessen, kratten en wat je verder niet meer gebruikt. Zorg ervoor dat de tuinset (tafel en stoelen) een uitnodigende indruk maakt.

De Bezichtiging

Zorg dat het huis lekker ruikt. Verse bloemen in een schone vaas, fruit in de fruitschaal, eventueel zelfs appeltaart en koffie.

Doe de honden en katten het huis uit (liefst ook niet in je eigen tuin, dus uit logeren of uitlaten).

Laat de televisie en radio uit.

Doet de makelaar de bezichtiging voor je: zorg dat je dan zelf niet thuis bent. Het is voor kijkers heel vervelend als ze niet vrijuit kunnen praten. Tegen een makelaar durven ze meestal nog wel te zeggen wat ze niet aanspreekt. Tegen de eigenaar doen ze dat meestal niet.

Voorkom etensluchten e.d.. Zorg ervoor dat je niet kookt of nog even flink naar de toilet gaat, net voordat de kijkers komen. Met een beetje planning moet dat lukken.

Doe je zelf de bezichtigingen: ontvang de kijkers vriendelijk en zakelijk. Deze mensen komen het huis bekijken. Blijf vriendelijk, hoe ze ook over je huis denken. Zorg voor een prettige sfeer, zodat ze in ieder geval met een goed gevoel weer vertrekken.

Beperk gezinsactiviteiten. Dus: kinderen naar buiten of naar vriendjes, geen televisie kijken, geen was strijken en noem maar op. De kijkers willen zien wat zij met het huis kunnen doen (niet wat jullie er doen).


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Huis Verkopen TipsCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken