Investeren in Vastgoed.
Goed idee?

Waarom zou je willen investeren in vastgoed? En hoe doe je dat dan? Ontdek het hier. 

Het begint met een idee. Bijvoorbeeld dat je geld over hebt. Dat geef je niet uit, je wilt het laten renderen. Zodat je in de toekomst van de opbrengst kunt leven. 

Je krijgt op jouw bankrekening nauwelijks nog rente. En dan tel je de inflatie nog niet eens mee.  Dus zoek je alternatieven om je geld weg te zetten.

En dan denk je aan vastgoed. Kun je daar nog geld mee verdienen? Is het de moeite waard om in vastgoed te investeren? En welk soort vastgoed is dan interessant?

EIGEN GELD of GELEEND GELD
Laten we bij het begin beginnen. Er zijn twee mogelijkheden om vastgoed te kopen. En dan hebben we het nu nog over vastgoed in de breedste zin van het woord. 

Dus zowel woningen als winkels, bedrijfspanden en stukken grond. Zelfs vakantiewoningen (op eigen grond of erfpacht), agrarische grond en percelen bos vallen onder vastgoed. Een keuze hieruit kun je later maken. 

Eerst bepaal je hoeveel eigen geld je wilt gebruiken om onroerend goed te kopen. 

Waarom is dat belangrijk? Omdat de banken op dit moment geen volledige financiering geven op onroerend goed projecten. Dus volledige hypotheken zijn meestal niet mogelijk.

Krijg je een hypotheek, dan heb je ook nog "eigen geld" nodig. Soms tot wel vijftig procent van de totale investering. 

Koop je dus een woning als investering (niet voor eigen bewoning), dan heb je waarschijnlijk aardig wat eigen geld nodig. Ik zal je verderop wat ideëen geven hoe je het gebruik van eigen geld kunt minimaliseren. 

FINANCIEREN ZONDER EIGEN GELD
Heb je geen eigen geld? Of maar een heel klein beetje? Dan is het jouw taak om creatief te worden. 

Voor een bank maakt het niet veel uit hoe jij aan "eigen geld" komt. Als het maar niet van een hypotheek komt.

Wat telt dan als "eigen geld"? Dat kan van alles zijn. In ieder geval jouw eigen spaargeld. Maar ook het geld dat jij van familie of bekenden leent. En misschien willen andere investeerders met jouw plannen meedoen. Zodat jij het werk doet en zij het geld leveren. 

Er is van alles mogelijk. Het is natuurlijk wel belangrijk dat jouw investeringen ook daadwerkelijk geld opleveren. Dus je hebt vastgoed nodig dat een goed rendement geeft. 

RENDEMENTEN en RISICO
Het rendement van een vastgoed project moet goed zijn. Vooral ook omdat vastgoed over grote bedragen gaat. Als er iets mis gaat met jouw vastgoed project kan het grote sommen geld kosten.

Risico's zijn bijvoorbeeld huurders die een tijdje niet betalen en dan met de noorderzon vertrekken. Of huurders die van alles vernielen en dan vertrekken. Daarnaast kan vastgoed leeg staan. Of in waarde dalen. Zo zijn er aardig wat risico's bij het beleggen in vastgoed.

Als je bereid bent die risico's te lopen, mag er ook wel een goed rendement tegenover staan. 

Maar wat voor de één goed is, is voor de ander niet de moeite waard. 

Op dit moment kost het vermogende Zwitsers geld om hun geld op een bankrekening te hebben. Voor dit soort beleggers is een laag rendement misschien al acceptabel. En dat zijn dan jouw concurrenten op de vastgoed markt. 

Over wat voor rendement hebben we het dan eigenlijk? 

Als je vastgoed koopt, betaal je koopprijs, kosten koper, eventueel renovatiekosten etc.. Daarnaast heb je onderhoud, belastingen, andere servicekosten en nog meer bijkomende kosten.

Als je dat allemaal hebt meegerekend wil je er ook nog geld aan verdienen.  

Meer hierover op de pagina "hoe bereken ik mijn vastgoed rendement"

Er zijn allerlei rendementen mogelijk. Negatief, dus dat je iedere maand geld verliest. En dan van nul tot zo veel als je zelf voor elkaar krijgt.

Een rendement van twee procent is tegenwoordig heel normaal. Maar ik vind dat (bij lange na) niet genoeg. Dat is de moeite en het risico niet waard. Als je maar een kleine tegenslag hebt verdien je niets of moet je zelfs geld bijleggen.   

Er zijn mensen die vastgoed kopen met een negatief rendement. Die er dus geld aan verliezen. Die kopen het voor de lange termijn. Omdat huren stijgen. En prijzen op de lange termijn meestal stijgen. 

Voor de meeste beleggers is dat waarschijnlijk niet goed genoeg en moet het rendement minimaal positief zijn. Liefst meer dan zeven procent, om wat risico's op te kunnen vangen.  

Je kunt zelf het best bepalen met welk rendement jij tevreden bent. 

VERHUUR of HANDEL

Investeren in vastgoed kan op allerlei manieren. Grofweg te verdelen in verhuur en handel. 

Als je gaat investeren voor de verhuur, koop je een pand met het oog op de huurinkomsten. En waarschijnlijk ook de toekomstige huurinkomsten en waarde stijgingen. 

Dat kunnen allerlei soorten panden zijn. Woningen, kantoren, winkels, bedrijfspanden, garages, noem maar op. 

Wanneer de huren stijgen, gaat ook jouw rendement omhoog. Dalen de huren, dan gaat jouw rendement omlaag. 

Ga je voor de handel, dan ga je voor de snelle winst. 

Kopen en direct voor meer doorverkopen. Of kopen, verbeteren en dan voor meer doorverkopen. Kopen, verdieping erop en doorverkopen. Of kopen, in appartementen splitsen en daarna in onderdelen doorverkopen. Dat kun je eigenlijk ook al projectontwikkeling noemen. Maar als je het snel doet noem ik het toch liever handel.

Er zijn grote verschillen in beide benaderingen. Bijvoorbeeld hoeveel belasting je moet afrekenen over de winst. Hoe lang je jouw geld in het vastgoed laat zitten. Hoeveel rendement acceptabel is.  

Voor mij betekent beleggen in vastgoed het kopen voor verhuur. Het gaat hier om de lange termijn.

RENDEMENT en VERMOGEN OPBOUWEN
Wanneer je vastgoed met een hypotheek (of een andere lening) financiert, en je hebt een positief rendement, dan kun je die hypotheek gaan aflossen met de huur.  

De huur moet dan hoog genoeg zijn om de rente + onderhoud + belastingen + een beetje aflossing te betalen.

Je gebruikt de huurinkomsten dus niet om van te leven, je gebruikt ze om vermogen op te bouwen.

Na verloop van tijd heb je dan geen hypotheeklasten meer.

Als dat moment aanbreekt kun je de huurinkomsten aan andere dingen gaan besteden. Of je neemt een nieuwe hypotheek op deze woning en gebruikt dat geld als "eigen geld" om een tweede belegginspand te kopen. 

Zo start je een vliegwiel. 

CONCLUSIE
Dus, waarom investeren in vastgoed? 

Om rendement op jouw geld te krijgen. Ook rendement op geleend geld is mogelijk.

En om een vermogen op te bouwen door de hypotheek af te lossen met de huurinkomsten. 

En is het een goed idee? Dat verschilt van persoon tot persoon. Heb je geld over, kun je zuinig aan doen, ben je goed met mensen, vind je vastgoed leuk, wil je iets opbouwen voor later. Allemaal vragen om over na te denken.

Maar één ding weet ik wel. Veel vermogende mensen "zitten in vastgoed". 


Ga door naar Hoe Investeren In Vastgoed vanuit Investeren In VastgoedCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken