Waar begin je met zoeken naar een koopwoning?

Je kent ongetwijfeld de website FUNDA. Nee? Kijk dan eens op

www.funda.nl.

Dit is de website waar in Nederland de meeste woningen op te vinden zijn.

Er zijn nog een aantal andere grote sites, waarmee je snel een goed beeld krijgt van de woningen die te koop staan.

Hoe ik het aanpak
Ik begin altijd eerst met het maken van een wensenlijst. Daarna bekijk ik wat ik kan betalen. Pas als ik dat duidelijk heb, begint voor mij het echte zoeken. Natuurlijk heb ik intussen regelmatig op Funda gezocht naar leuke huizen, maar daarvan zijn er een heleboel veel te duur voor mij.

Internet
Het zoeken en bezichtigen vind ik het leukste deel van het kopen van een nieuw huis. Zoeken doe ik meestal op Funda, daar kun je snel zien welke huizen te koop zijn in de omgeving waar je zoekt. Zo heb je snel een goed overzicht van alle te koop staande woningen

E-mail
Nu wil ik ook weten welke woningen er nieuw te koop komen. Daarvoor ga ik dan naar www.zoekallehuizen.nl of www.jaap.nl. Bij deze sites kun je iedere dag een e-mail krijgen van alle huizen die nieuw te koop zijn in de omgeving waar je zoekt.
Het eerste wat ik dan 's ochtends doe als ik de computer aanzet, is even de mail beijken. Als er mail van JAAP is dan kijk ik meteen of er nog een leuk huis te koop is gekomen. Meestal valt het tegen, maar soms zit er iets leuks bij het aanbod.

Afspraak maken
Zodra ik een leuk huis heb gevonden, bel ik de verkoper (meestal een makelaar, maar soms de eigenaar). Ik maak dan een afspraak om het huis te bezichtigen.

Als ik het huis echt héééél leuk vind, maak ik zo snel mogelijk een afspraak. Ik pas me dan helemaal aan aan het schema van de verkoper. Ik wil er dan als eerste bij zijn, zodat niemand het huis voor m'n neus wegkaapt.

Is dat wel slim? Dat weet je nooit vooraf. Het brengt bij de (eventuele) onderhandelingen natuurlijk wel risico's met zich mee. Ik moet er dan voor oppassen dat ik niet te veel ga betalen (omdat ik het huis zo graag wil hebben). Maar beter dat, dan dat een nieuw huis alweer verkocht is voordat ik er kan kijken (en dat gebeurde in Utrecht tot aan de kredietcrisis maar al te vaak).

In alle andere gevallen maak ik wat minder haast. Vaak lijkt een huis wel leuk, maar weet ik nog niet of het echt geschikt is. Ik probeer dan op de tijd van mijn voorkeur een afspraak te plannen (dan hoef ik niet extra vrij te nemen). Dat kan lang niet altijd in dezelfde week. Het kan dan ook gebeuren dat de makelaar de afspraak weer afzegt, omdat het huis al verkocht is voordat ik er kon kijken.

Zijn er nog andere manieren van zoeken? Ja, die zijn er ook.

Kleine internetsites
Naast de "grote" internetsites (die misschien wel meer dan negentig procent van al het aanbod hebben), zijn er ook nog een heleboel kleintjes. Zoek ook op al deze sites naar aanbod. Je komt daar dan een heleboel huizen voor de tweede of de derde keer tegen. Maar als je goed zoekt, kom je heel af en toe een huis tegen wat je verder nergens anders vindt.

Je eigen netwerk
Schakel iedereen in die je kent. Het zal je misschien verbazen hoeveel mensen het leuk vinden om je te helpen zoeken naar een huis. Als je vrienden en bekenden weten dat jij op zoek bent, kunnen ze je op de hoogte houden van huizen die te koop komen in hun netwerk. Er worden zo nog steeds huizen via-via gekocht.

Rondkijken op lokatie
Verder is rondrijden in de omgeving waar je wilt wonen ook een optie. Niet iedereen adverteert op internet. Ik heb mijn huidige woning gekocht van een particuliere verkoper zonder makelaar. Ik was toevallig in de straat en hij had een papier op het raam geplakt dat het huis te koop was. Op die manier had ik minder concurrentie en was het huis daarom (zelfs in de "goede tijd") nog niet verkocht.

Kranten en tijdschriften
Tot slot kun je nog de kranten en tijdschriften doorspitten. De Telegraaf bijvoorbeeld heeft op woensdag een woonbijlage. Zo heeft iedere krant zijn eigen onroerend goed advertenties.

Ook in tijdschriften (zoals bijvoorbeeld arts en auto) vind je zo nu en dan woningen te koop.

Ik kan je niet vertellen of hier nog huizen te vinden zijn die niet ook op internet staan, omdat ik dit soort advertenties niet bekijk. Maar ze zijn er wel, dus aan jou de keus om hier ook te zoeken.

Gevonden
Heb je iets leuks gevonden? Dan wil je vast en zeker het huis ook van binnen zien...


Verder met Bezichtigen >>


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Koopwoning Zoeken

Copyright 2010-2020 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken