Wat kost de aanleg van een tuin?

Als je een huis koopt, hoort daar meestal ook een tuin bij. Bij een nieuwbouwwoning wordt de tuin kaal opgeleverd. Meestal moet de tuin dan nog helemaal worden aangelegd.

Bij een bestaande woning is de tuin door de vorige bewoners aangelegd. Grote kans dat de tuin niet (of niet helemaal) jouw smaak is.

Bij de koop van een huis is het daarom verstandig om bij de begroting ook rekening te houden met de kosten van tuinaanleg.

Vijf tot tien procent
Een vuistregel (die ik als makelaar altijd hanteerde) is, dat de kosten voor tuinaanleg tussen de vijf en tien procent van de kosten van het huis bedragen. Dat is dan onder meer afhankelijk van hoeveel je zelf kunt doen en hoe luxe het moet worden.

Een andere benadering is de kosten per vierkante meter. Die bedragen vanaf tachtig euro (per m²) tot vierhonderd euro of meer (per m²). Ook weer afhankelijk van hoeveel er moet gebeuren en hoe luxe het moet worden. Als er alleen gras hoeft te worden aangelegd kan het goedkoper...

Voorbeeld
Voor realistische voorbeeld berekeningen (voor aanleg van complete tuinen) kun je kijken bij casadata.

Wie gaat het uitvoeren?
Als je zelf geen groene vingers en ook geen handige ouders hebt (of gewoon geen tijd en zin hebt om de tuin in orde te maken), kun je een hovenier inschakelen om de tuin voor jou aan te leggen.

De hovenier kan naast de aanleg ook een tuinontwerp voor je maken. En als hij dat niet kan, kun je daarvoor een tuinarchitect inschakelen.

Wanneer je wilt weten het kost om je tuin door een hovenier te laten aanleggen, kun je een hovenier een offerte laten maken.

Het is meestal het eenvoudigst om vanuit het niets (bij nieuwbouw) een tuin aan te leggen.

Het aanpassen van een bestaande tuin aan je eigen wensen kan lastiger zijn. Als je de hele tuin daarvoor eerst leeg moet maken, kan dat flink wat extra kosten.

Financieren
Als je een nieuwbouwwoning koopt, kun je de tuinaanleg meestal gewoon  meefinancieren. 

Je neemt dan de kosten op in de hypotheek, zodat je niet van je eigen geld (als je dat al hebt) een groot bedrag ineens voor de tuin hoeft te reserveren.

Bij een bestaand huis koop je het huis inclusief de tuin en sluit je daarvoor een hypotheek af.

Als je vervolgens de tuin wilt veranderen ben je misschien geneigd om dit van je eigen geld te betalen.

Dat is niet altijd nodig. Als door de aanleg van een nieuwe tuin het huis meer waard wordt, is het mogelijk om de hypotheek te verhogen en daarmee je nieuwe tuin te betalen.


Terug naar Kosten van een Huis vanuit Kosten Tuinaanleg

Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Kosten TuinaanlegCopyright 2010-2020 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken