De makelaar, wat doet die nou eigenlijk?
Bij het kopen van een huis, kun je meestal niet om de makelaar heen.
Zelfs als je
zonder makelaar
op zoekt bent, kom je bij bezichtigingen toch regelmatig een verkoopmakelaar tegen.
Welke makelaars kom je tegen?
Er zijn drie soorten makelaars die je kunt tegenkomen.
- Als je een huis koopt kan de
aankoopmakelaar
je daarbij helpen. Deze huur je zelf in en betaal je zelf.
- De verkoper kan een verkoopmakelaar ingeschakeld hebben. Deze wordt betaald door de verkoper. Je komt hem tegen als je een huis bezichtigt.
- Meestal moet een huis in verband met de hypotheek ook nog getaxeerd worden. Als de bank dat niet zelf doet, kun je daarvoor een taxateur vragen. De meeste makelaars zijn ook taxateur en kun je hiervoor dus inschakelen.
Verkoopmakelaar
Als je een huis koopt, heb je bij bezichtigingen te maken met de verkoper en zijn makelaar. Deze verkoopmakelaar wordt ingehuurd en betaald door de verkoper. Hoe aardig hij ook is, hij behartigt de belangen van de verkoper. En het belang van de verkoper is vaak anders dan jouw belang. Jij wilt bijvoorbeeld een zo laag mogelijke prijs, tewijl de verkoper liefst zo veel mogelijk voor zijn huis krijgt.
En jij wilt misschien wel alles weten van het huis, maar de verkopend makelaar vertelt alleen waar je naar vraagt (terwijl hij misschien wel veel meer dingen weet die voor jou ook van belang kunnen zijn, maar waarmee hij het belang van de verkoper niet dient).
Verkoopmakelaars maken een mooie (maar vaak behoorlijk overdreven positieve) advertentietekst, mooie foto's (die het huis zo gunstig mogelijk laten zien, de slechte punten zie je niet), geven lang niet altijd de juiste maten op (meer vierkante meters verkoopt beter).
Dit is allemaal niet in jouw belang. Realiseer je dus, wanneer je met een verkoopmakelaar te maken hebt, dat hij primair het belang van de verkoper dient.
De verkoopmakelaar is niet jouw aankoopmakelaar.
Kopers van een huis realiseren zich dit lang niet altijd. Ze denken soms zelfs dat een verkoopmakelaar ook hun makelaar is. Ze geven in goed vertrouwen de verkoper daarmee alle informatie om het huis zo gunstig mogelijk (voor de verkoper) aan hen te verkopen. FOUT FOUT FOUT. De verkoopmakelaar kan NOOIT jouw aankoopmakelaar zijn.
Aankoopmakelaar
Gelukkig bestaat er ook een
aankoopmakelaar.
Deze treedt op namens jou, de koper. Hij zal dus zijn best doen de aankoop van het huis voor jou zo goed mogelijk te regelen. Wanneer je het lastig vindt om zonder hulp een huis te kopen, dan kun je het beste een aankoopmakelaar in de arm nemen.
Tegenwoordig is het heel gewoon dat de makelaar deeldiensten aanbiedt (omdat niet iedereen bij alle stappen hulp nodig heeft). Dus als je alleen hulp bij de onderhandelingen nodig hebt, doet de makelaar alleen de onderhandelingen voor je.
Zo hoef je de makelaar niet voor de andere
stappen bij het aankopen
in te schakelen en kun je de makelaarskosten zo laag mogelijk houden.
De meeste makelaarskantoren werken als aankoop- en verkoopmakelaar. Ze kennen dus beide kanten van het werk en kunnen je daarom goed helpen.
Reputatie
Makelaars hebben een niet al te beste reputatie. De term oplichters wordt zelfs wel eens genoemd.
Klik hier om te zien hoe Van Kooten en De Bie erover denken (grappig).
Als we er van uitgaan dat de meeste makelaars (een enkele uitzondering daargelaten) het beste met hun klant voor hebben, waarom hebben ze dan zo'n slechte naam?
Onder meer doordat makelaars
- nogal eens te laat zijn (vanwege drukte, slechte planning of ...) .
- niet altijd in de klant geïnteresseerd zijn.
- niet altijd klantvriendelijk zijn (vanaf gewoon niet terugbellen tot ronduit lomp of onbeschoft gedrag).
- niet altijd klantgericht denken (hun eigen courtage komt eerst, de wensen van de klant daarna).
- voornamelijk positief over huizen praten (als koper merk je de negatieve dingen pas als je in een huis woont).
- weinig weten van het huis waarover ze praten.
- soms niet de waarheid vertellen.
- een huis maar aan één gegadigde verkocht kan worden. Ze kunnen niet altijd iedereen helpen (denk aan de veiling of inschrijving)
- het een vrij beroep is, dus iedereen mag zich - zelfs zonder opleiding - makelaar noemen.
Als koper van een huis moet je helaas voor slechte makelaars op je hoede zijn. Als er iets mis gaat bij de koop van je huis, kan dat je veel tijd en geld kosten.
Gelukkig hebben de grote organisaties (NVM, VBO) wel een aantal toelatingseisen voor makelaars. Daarmee wil men bereiken dat er op een aangesloten kantoor in ieder geval één persoon met verstand van zaken werkt.
Dat wil overigens niet zeggen dat deze al het werk doet. Het zal regelmatig voorkomen dat een leerling de bezichtigingen moet afhandelen. Ook hierdoor kunnen weer dingen fout gaan.
Let dus goed op als je een huis koopt! Zelfs als je een makelaar hebt!
Trucs van de makelaar
Tot slot wil ik je nog attent maken op
een aantal trucs
waar je, als koper van een huis, op bedacht moet zijn. Makelaars willen jou een huis verkopen en gebruiken daarvoor dit soort trucs.
Mijn advies: laat je niet opjagen en denk zelf goed na! Bepaal zelf wat je voor een huis over hebt (en of het echt bij je past).
Deel jouw ervaring!
Heb jij al ervaring met makelaars? Heb je positieve of juist erg negatieve dingen meegemaakt? Laat het ons en anderen weten!
Ga naar de volgende pagina en
vertel ons jouw verhaal!
Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Over De Makelaar
|