Wat Doet De Notaris Voor Jou?

Bij het kopen van een huis kun je niet om de notaris heen. Je hebt hem altijd nodig om eigenaar van het huis te worden!

Maar wat doet zo iemand nou eigenlijk voor je bij de koop van je huis?

Hij:

  • Maakt de koopakte (zodra de koop gesloten is) en laat deze door koper en verkoper tekenen. Dat is vooral in Amsterdam gebruikelijk. In andere delen van het land maakt de makelaar de koopakte of doen koper en verkoper dat samen (als er geen makelaar bij betrokken is).
  • Maakt de transportakte. Dat is een redelijk onbekend woord waarmee gezegd wordt dat het huis hiermee van eigenaar wisselt (getransporteerd wordt). Deze akte teken je op het notariskantoor op de dag dat je eigenaar wordt (meestal teken je meteen ook de hypotheekakte).
  • Maakt de hypotheekakte. Deze is nodig voor de bank. Hiermee wordt in het kadaster vastgelegd dat er een hypotheek op het huis rust.
  • Controleert in allerlei registers of de gegevens kloppen (van de koper, verkoper, het huis etc..), er geen onverwachte schulden zijn, het huis van eigenaar mag wisselen en nog zo wat van die dingen.
  • Zorgt ervoor dat de aktes bij het kadaster ingeschreven kunnen worden. Pas na inschrijving van de transportakte ben je eigenaar.
  • Regelt de betalingen tussen koper, verkoper en bank. Hij maakt daar een nota van afrekening van.
  • Verzorgt de afhandeling van de waarborgsom en/of bankgarantie.
  • Helpt bij problemen bijvoorbeeld door een depot te verzorgen. Dat is een bedrag dat op een veilige rekening van het notariskantoor achterblijft totdat problemen opgelost zijn.

Verder kan hij nog helpen bij

  • De samenlevingsovereenkomst. Als je gaat samenwonen en niet getrouwd bent, kun je toch een heleboel dingen die je afspreekt schriftelijk vastleggen.
  • Een testament. Aan wie laat je dingen na? Zeker als je samenwoont (maar niet getrouwd bent) kan een testament handig zijn. Dan kan de ene partner in het huis blijven wonen als er iets met de ander gebeurt.

Ik heb heel wat notarissen meegemaakt. En vrijwel altijd waren ze vriendelijk en behulpzaam.

Heel soms kom ik nog bij een "ouderwets" kantoor, waar alles heel formeel gaat en mensen kortaf zijn, maar dat is tegenwoordig (in ieder geval in Utrecht) een uitzondering.

Bij de meeste kantoren die ik ken werken ook meerdere mensen in ondersteunende functies. De notaris zit dan wel aan tafel met de kopers en verkopers, maar het papierwerk is vaak door anderen gemaakt.

Waneer een kantoor heel goed bekend staat, is dat voor een groot deel te danken aan die grotendeels onzichtbare medewerkers.

Hoe vind je nu een goed notariskantoor? Kijk op deze pagina.


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit De NotarisCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken