Neem Ontbindende Voorwaarden Op In Het Voorlopig Koopcontract

Zonder ontbindende voorwaarden zit je (na de drie dagen bedenktijd) direct vast aan de koop. Ook als je onverwacht geen hypotheek krijgt en ook als je geen vergunning van de gemeente krijgt om het huis te bewonen!

De ontbindende voorwaarden zijn dus een veiligheidsmaatregel, zodat je de tijd hebt om de dingen die wat langer duren te kunnen regelen. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek. Tegenwoordig duurt het vaak al meer dan vier weken om van de bank zekerheid te krijgen dat de hypotheek rond is.

Neem dus alle ontbindende voorwaarden op die voor jou van toepassing zijn.

Maar... welke ontbindende voorwaarden zijn er en welke heb je nodig?

Hieronder staan de meest gebruikte ontbindende voorwaarden. Je kunt voor specifieke gevallen nog andere ontbindende voorwaarden maken, maar in de praktijk komen de hier genoemde voorwaarden vaak voor. Als je deze in ieder geval opneemt (voor zover ze van toepassing zijn), dan is dit in de meeste gevallen voldoende.

 • Ontbindende voorwaarde financiering
  Deze neem je op om te zorgen dat je de hypotheek in orde kunt maken. Als je geen (of niet genoeg) hypotheek kunt krijgen, dan kun je nog van de koop afzien. Je moet dit dan wel kunnen aantonen door een afwijzing van de bank te overleggen (vaak wordt afwijzing door twee of meer banken gevraagd).
 • Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Voor veel mensen is de NHG een extra zekerheid. De NHG neemt de hyptheekschuld over als je zelf niet meer kunt betalen en je huis gedwongen verkocht wordt. Daarnaast krijg je met NHG een lager rentetarief bij de hypotheek. Het kan dus voor jou een vereiste zijn dat je een hypotheek met NHG sluit. Als dat zo is, neem dit dan als ontbindende voorwaarde op bij het kopen van een woning.
 • Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring
  Als het huis niet in uitstekende staat verkeert, wil je het misschien laten keuren door een onafhankelijke bouwkundige. Zodat je weet welke gebreken je kunt verwachten en hoeveel geld je nog aan onderhoud kwijt bent. Als eventuele herstelkosten hoger worden dan een door jou aangegeven maximumbedrag, of als er gebreken zijn die voor jou niet acceptabel zijn, kun je van de koop af.
 • Huisvestingsvergunning
  In sommige gemeenten heb je een vergunning nodig om (in een bepaald soort woningen) te mogen wonen. Als je deze vergunning niet krijgt, kun je wel een mooi huis hebben, maar kun je er niet in wonen. Het is dus een goed idee om vooraf te informeren of zo'n vergunning voor jouw nieuwe huis nodig is. Zo ja, neem daarvoor dan een ontbindende voorwaarde op.
 • Verkoop eigen huis
  Als je nog een huis te verkopen hebt (en daar misschien zelfs al mee bezig bent), dan kun je in de onderhandelingen proberen af te spreken dat dit een ontbindende voorwaarde wordt. Dus dat de koop niet doorgaat als je eigen huis niet binnen een bepaalde termijn verkocht is. Voor de verkoper is dit geen prettige voorwaarde, omdat hij dan afhankelijk wordt van onduidelijke omstandigheden. Verkopers zullen deze voorwaarde dan ook niet snel accepteren. Toch kun je het bij een minder goede huizenmarkt (zoals we nu hebben) wel vragen. Verkopers zijn dan soms bereid hierover toch mee te denken. Als deze voorwaarde er bij de onderhandelingen niet door komt, kan het wel aanleiding zijn tot een prijsverlaging. Of misschien leidt het tot een overbruggingsgarantie of een NVM No Risk clausule
 • Bodemonderzoek/ verontreiniging
  Als je er niet zeker van bent dat een huis op schone grond is gebouwd, dan kun je om een bodemonderzoek vragen. Meestal staat er in de koopakte dat het de verkoper niet bekend is dat er verontreiniging in de bodem zit. Dat betekent nog niet dat de grond ook echt schoon is. Als je reden hebt om aan te nemen dat de grond vervuild zou kunnen zijn, overleg dan met de verkoper over een bodemonderzoek. Neem daarover dan ook een ontbindende voorwaarde op.
 • Wijziging van bestemmingsplan
  Als je een huis koopt waar je wat extra ruimte wilt maken door op- of aan te bouwen, kan het zijn dat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Als dit voor jou een essentiƫle eis is, giet het dan in de vorm van een ontbindende voorwaarde. (Andere opties zijn: koop het huis niet of accepteer het risico dat wijzigen van het bestemmingsplan niet lukt en je aanbouw dus niet doorgaat)
 • Toekenning vergunning (bijvoorbeeld voor een verbouwing)
  Deze eis is iets minder zwaar voor de verkoper. Als je een huis koopt met het idee op- of aan te bouwen en het past binnen het bestemmingsplan, heb je meestal nog wel een vergunning nodig voor de verbouwing. Wanneer je deze vergunning niet krijgt, is de aankoop voor jou mogelijk niet geschikt. Ook dit kun je, als de verkoper hieraan meewerkt, in een ontbindende voorwaarde opnemen.

Neem genoeg tijd
Je kunt voor iedere ontbindende voorwaarde afzonderlijk een termijn opnemen waarbinnen je de zaken geregeld moet hebben.

Na die termijn kun je er dan geen beroep meer op doen.

Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt om je zaakjes te regelen.

Nog niet zo lang geleden was de termijn om je financiering te regelen drie weken.

Tegenwoordig is dat echter vaak te kort en heb je waarschijnlijk vier tot zes weken nodig om alles definitief rond te krijgen.

Tot slot nog even dit
Je kunt de ontbindende voorwaarden alleen opnemen in overleg met de verkoper. Het is dus zaak om al tijdens de onderhandelingen hierover te overleggen. Een aantal voorwaarden zijn voor de verkoper meestal geen enkel probleem (zoals bijvoorbeeld financiering en bouwkundige keuring), maar andere voorwaarden liggen gevoeliger of zijn misschien voor hem niet acceptabel.


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Ontbindende Voorwaarden KoopcontractCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken