Wat doet de makelaar ?

De makelaar helpt je bij het in kaart brengen van je eisen en wensen.
Hij kan je, door met jou over je woonwensen te praten, bewust maken van de haalbaarheid van je ideale woning.

Hij helpt met selecteren van woningen die je zou kunnen bezichtigen.
De aankoopmakelaar bekijkt (op de computer) iedere dag de huizen die nieuw te koop komen. Als er iets leuks voor jou bij zit, zal hij je daarop wijzen. En als jij een huis wil bekijken, kun je (voordat je een afspraak maakt) met hem bespreken of het wel bij je wensen past.

Regelt en begeleidt bezichtigingen.
Hij spreekt (voor jou) met verkopers de dag en het tijdstip van bezichtiging af.

Loopt mee bij de bezichtiging.
Vooraf bekijk je alvast de buitenkant van het huis. De makelaar ziet veel huizen en kan aan de buitenkant van een huis en de ligging in de wijk al een heleboel voor- en nadelen van het huis aan je vertellen.

Als je dan naar binnen gaat, heb je een extra paar deskundige ogen bij je. De aankoopmakelaar ziet direct of er brandgevaarlijke plafonds in een huis zitten. En of de vloer misschien niet in orde is. Zo zijn er nog een heleboel dingen te bedenken die makelaars meteen zien, waar je zelf misschien niet aan denkt.

Vertelt je dingen over het huis en de buurt die je misschien zelf nog niet weet.
Als je een huis bekeken hebt, kan jouw makelaar je heel veel dingen vertellen die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Hij kan bijvoorbeeld een inschatting geven van verbouwingskosten. Of je kunt vragen wat je nog aan isolatie moet doen. Misschien wil je wel weten hoe de buurt bekend staat. De meeste dingen die voor kopers belangrijk zijn kan een aankoopmakelaar je zo vertellen.

Helpt je de prijs bepalen
Makelaars bekijken veel huizen. Ze hebben dan ook veel vergelijkingsmateriaal en weten waarvoor andere soortgelijke huizen verkocht zijn. Jouw aankoopmakelaar kan je daarom goed advies geven over de prijs die redelijk is voor het huis dat je op het oog hebt.

Onderhandelt voor je.
De aankoopmakelaar onderhandelt bijna dagelijks. Omdat hij dat zo vaak doet, is hij niet snel onder de indruk van voorstellen, tegenvoorstellen en eindvoorstellen van de verkoper.

Een aankooopmakelaar die zijn best voor je doet, realiseert een lagere prijs (en betere voorwaarden) dan je zelf voor elkaar krijgt. Hij krijgt meer informatie van de verkoper en kent meestal meerdere tactieken om de onderhandelingen gunstig te beïnvloeden.

Onderzoekt dingen.
Bijvoorbeeld vervuiling, bestemmingsplan en bouwvoorschriften. Is een pand een monument, valt het binnen beschermd stads- of dorpsgezicht?

Afhankelijk van de service die je hebt afgesproken, kan de makelaar alles voor je uitzoeken wat nodig is.

Een goede aankoopmakelaar kent globaal de bestemmingsplannen van zijn werkgebied en weet wanneer er nader onderzoek nodig is.

Tegenwoordig zijn trouwens steeds meer bestemmingsplannen online in te zien.

Ook gelden er vaak eisen voor verbouwingen, die per gemeente kunnen verschillen. Bijvoorbeeld hoe veel je mag opbouwen of aanbouwen, hoe groot je dakkapel mag zijn, dat soort dingen.

Regelt de afhandeling van de transactie.
Van het opstellen en ondertekenen van de koopakte (met de juiste clausules, voorwaarden en bijlagen), via het begeleiden van de bouwkundige keuring, naar de inspectie en de afhandeling bij de notaris.

Is vraagbaak bij problemen en allerhande vragen.
Iedere keer als je een vraag hebt, kun je bij je makelaar terecht voor een antwoord. Wat voor de meeste huizenkopers nieuw is, heeft hij al vaker meegemaakt.

Kan je coachen bij het nemen van een beslissing
Hij kan je bijvoorbeeld herinneren aan de eisen en wensen die je hebt. Bijvoorbeeld als jij enthousiast bent over een huis wat eigenlijk niet aan je wensen voldoet. Daarnaast begin je waarschijnlijk te zoeken met een uitgebreide wensenlijst in gedachten. In de praktijk blijken de meeste huizen niet aan al je wensen te voldoen. Hoe ga je daarmee om? Welke eisen laat je vallen en waar hou je zeker aan vast? Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het maken van dit soort keuzes.

Tot slot kan hij je helpen de trucs van de verkoper (of de verkoopmakelaar) te doorzien.
Dit zijn trucs van de makelaar waar je, als koper van een huis, soms niet op bedacht bent.


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Over De MakelaarCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken