Wanneer heb je de lijst met roerende zaken nodig?

Als je een huis koopt, neem je vaak ook een aantal roerende zaken over (of niet). Hierbij kun je voor flinke verrassingen komen te staan.

Jij denkt dat de mooie eikenhouten vloer bij het huis hoort. Maar bij de oplevering blijkt dat de vloer er niet meer ligt.

Of de dure klokthermostaat blijkt weg te zijn en er is een eenvoudige thermostaat voor in de plaats gehangen.

Zo kan het met allerlei spullen gaan.

Wanneer zijn spullen roerend?
In het algemeen kun je stellen dat zaken roerend zijn, als ze niet vastgemaakt zijn aan het huis.

Roerende zaken kun je dus, zonder gebruik van gereedschap, zo optillen en weghalen.

Losse tafels en stoelen zijn daarvan het beste voorbeeld.Ook vloerbedekking die los ligt is roerend. Die kun je zo oppakken en meenemen. 

Er zijn op deze regel wel een paar uitzonderingen.

Dakpannen kun je bijvoorbeeld zo meenemen. Maar toch horen deze bij de onroerende zaken. Dit komt omdat het huis zonder dakpannen niet echt als huis te gebruiken is.

Welke spullen horen dan niet bij de roerende zaken?

Spullen worden onroerend zodra ze vastgemaakt worden aan het huis.

Bijvoorbeeld: wanneer de vloerbedekking op de grond gelijmd is, is het aan het huis vastgemaakt. Hierdoor is het een onroerende zaak geworden.

Wanneer er niets is afgesproken
Als je niets afspreekt over de roerende zaken, dan weet je ook niet wat er achter blijft en wat er weggaat.

Als het goed is blijven dan alleen de onroerende zaken achter. Maar weet iedereen precies wat onroerend is?

Het kan zijn dat de verkoper een hoop rommel achterlaat. Of dat hij meer weghaalt dan jij verwacht.

Hoe regel je het dan wel?
Je spreekt bij de onderhandeling af wat je wel en niet overneemt.

Je kunt afspreken dat het huis "leeg" wordt opgeleverd. Dus geen huurders, bewoners of huisdieren en ook geen roerende zaken. Dit staat trouwens standaard in de meeste koopakten. 

Verder kun je over de spullen (zowel roerend als onroerend) alles afspreken wat je maar wilt. Wil je de hele inboedel overnemen? Dat is meestal best mogelijk, zolang je er maar voor betaalt.

Ik heb wel eens een appartement verkocht waarbij de koper alle spullen wilde overnemen. Dus tafels, stoelen, lampen, kasten, gordijnen... echt alles. Het kostte de koper wel een aardig bedrag, maar daarvoor had hij dan wel direct een modern ingerichte woning.

Gebruik een lijst van zaken
Niet iedereen weet precies hoe het zit. Daarom is het een goed idee om een lijst van zaken te gebruiken.

Op deze lijst staan allerlei spullen, roerend en onroerend.

De lijst gebruik je voor de duidelijkheid. De verkoper kan hierop aangeven welke spullen bij het huis horen en welke hij wil meenemen.

Op de lijst staan ook onroerende zaken, die normaal gesproken bij het huis horen. De verkoper kan aangeven dat hij die spullen toch meeneemt. Je koopt dan misschien een huis zonder keuken, bad of cv-ketel (ja, alles is mogelijk).

Het is dus handig om deze lijst (als hij er is) al te bekijken voordat je een bod uitbrengt. Zo kun je bepalen wat de losse spullen voor jou waard zijn.

En als er geen lijst is, maak er dan zelf één.Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Roerende ZakenCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken