Waarom is een taxatie van een woning nodig?

Een taxatie van een woning kan om verschillende redenen nodig zijn. De meest voorkomende reden is een taxatie voor de hypotheek.

Als je een huis koopt, heb je meestal een hypotheek nodig. Heb je geen hypotheek nodig? Dan heb je daarvoor dus ook geen taxatie nodig (maar misschien wel voor het nemen van je aankoopbeslissing?).

Nu geeft de bank je niet zomaar geld. De bank wil naast jouw gegevens (hoeveel je verdient, of je een vaste baan hebt) ook weten of het huis dat je koopt wel een goede investering is.

Daarom verplicht de bank een taxatie van de woning. In het taxatierapport wordt de marktwaarde van de woning vermeld.

Zo weet de bank of het risico van jouw hypotheek acceptabel is.

Op welk moment vraag je een taxatie van een woning aan?
De taxatie hangt samen met de ontbindende voorwaarde van financiering. Als de taxatie uitwijst, dat de woning niet zoveel waard is als jij ervoor betaalt, krijg je geen volledige financiering van je woning.

In dat geval kun je het huis misschien niet betalen (je krijgt geen volledige financiering). Daarom is het verstandig de taxatie uit te laten voeren, voordat de ontbindende voorwaarde van financiering verloopt.

Als je later (wanneer die ontbindende voorwaarde al is verlopen) ontdekt dat het huis minder waard is dan je dacht, kun je niet meer zomaar van de koop af. Je moet dan waarschijnlijk een fikse boete of schadevergoeding betalen.

Meestal vragen mensen de taxatie voor de hypotheek pas aan, als ze weten dat de koop door kan gaan. Dan zijn er bij de bouwkundige keuring geen problemen geconstateerd. Ook lopen er geen andere ontbindende voorwaarden meer.

Zo voorkom je dat er al kosten voor de taxatie gemaakt worden, voordat je zeker weet of de koop wel doorgaat. Als de koop bijvoorbeeld niet doorgaat omdat er bouwkundige problemen ontdekt worden, heb je de taxatiekosten uitgespaard.

Hoeveel kost een taxatierapport?
Dat verschilt nogal. De tarieven zijn vrij, dus het is een goed idee (voor je eigen portemonnee) om tarieven te vergelijken. Op www.taxatietarieven.com kun je de goedkoopste taxaties vinden.

Ook bij www.nutaxeren.nl kun je eenvoudig taxatietarieven vergelijken en een offerte opvragen.

Stelt de bank eisen aan een taxatie?

Tegenwoordig stellen banken eisen aan taxaties. Om fraude te voorkomen, wordt meestal een NWWI taxatie gevraagd. Let daar bij je aanvraag op als het een NWWI-rapport moet zijn. Een NWWI-rapport is meestal zo'n zestig euro (of meer) duurder dan een "gewoon" taxatierapport.

Naast deze NWWI-toeslag, rekenen sommige taxateurs ook apart nog "kadasterkosten", "Gemeentelijke leges", "administratiekosten" en "BTW".

Hoeveel tijd kost een taxatie
Een taxatie is meestal zo gebeurd. Als er geen grote bijzonderheden zijn, kan een taxateur in een half uur (of sneller) de woning opmeten en bekijken.

Aangezien een taxateur veel woningen ziet en veel vergelijkingsmateriaal heeft, weet hij meestal snel wat de woning waard is.

Dan moet hij daarna nog wel de kadastrale en gemeentelijke gegevens opvragen (vervuiling, bestemmingsplan) en een rapport opmaken, maar dat zijn meestal formaliteiten.

Een taxatie moet dus zeker binnen een week afgehandeld kunnen zijn. Als het langer duurt is er iets bijzonders aan de hand (of de makelaar heeft het heel druk?). Vraag in ieder geval vooraf hoe lang het gaat duren, zodat je niet in tijdnood komt met je ontbindende voorwaarden.

Taxatie van een woning is geen bouwkundige keuring
Een taxatie is iets heel anders dan een bouwkundige keuring. De taxateur kijkt wel naar de bouwkundige staat van het huis, maar alleen als onderdeel van de waardebepaling.

In een taxatie worden dus niet de bouwkundige problemen apart benoemd. Ook is het voor de taxatie niet nodig uitgebreid bouwkundig onderzoek te verrichten.

Soms staat er in de taxatie het zinnetje "nader bouwkundig onderzoek gewenst" of iets dergelijks.

In dat geval weet de taxateur niet precies hoe (goed of slecht) de staat van onderhoud van het huis is.

Hij heeft problemen gezien, maar weet niet hoe groot die zijn. Dit zinnetje staat er voor de (risicobeoordeling door de) bank.

Als jij (de koper) weten wilt hoe de staat van onderhoud van het huis is, zul je zelf een bouwkundige keuring moeten laten uitvoeren.Terug naar Alles-Over-Een-Huis-Kopen vanuit Taxatie van een WoningCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.com
Niet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken