Je koopt een huis. Welke verzekeringen heb je dan nodig?

Verzekeringen zijn er om je te beschermen tegen financiële risico's. Je sluit een verzekering om je in te dekken voor schades, die je niet zelf kunt betalen.

De meest voorkomende verzekeringen die je nodig hebt als je een eigen huis koopt (of al hebt) zijn:

Opstalverzekering.
Een opstalverzekering dekt de schade aan je huis bij brand en andere calamiteiten.

Dit soort schades (het gaat om grote bedragen) kun (of wil) je niet zelf betalen.

Een opstalverzekering is dan een must.

Vaak wordt bij het sluiten van de hypotheek ook (door de bank) als voorwaarde gesteld dat er een goede opstalverzekering afgesloten wordt.

Let op! Een opstalverzekering beschermt niet je inboedel (losse spullen)! Daarvoor is een aparte verzekering nodig.

Aansprakelijkheidsverzekering.
Deze dekt de aansprakelijkheid naar derden (jouw dakpannen waaien bij een storm op de auto van de buurman, jouw oude schoorsteen valt op het hondje van een voorbijganger).

Inboedelverzekering.
Die dekt de schade aan je inboedel (er is lekkage ontstaan in de badkamer en nu is het parket van de de eerste verdieping onherstelbaar beschadigd, evenals de ondergelegen keuken).

Rechtsbijstandverzekering.
Hiermee krijg je hulp bij juridische procedures met betrekking tot de woning.

Overlijdensrisicoverzekering.
Als je samen met je partner een huis koopt, is deze verzekering aan te raden. Als één van jullie dan overlijdt (je denkt er liever niet aan, maar kunt het beter wel regelen), kan degene die achterblijft toch in het huis blijven wonen. Deze verzekering is niet nodig als jullie allebei (onafhankelijk van elkaar) zoveel verdienen dat jullie het huis ook alleen kunnen betalen.

Overigen
Er zijn tegenwoordig ook verzekeringen, waardoor je bij tegenslag toch in je woning kunt blijven wonen. Je kunt je woonlasten bijvoorbeeld tegen arbeidsongeschiktheid of (onvrijwillige)werkloosheid verzekeren. Als je dan onverhoopt arbeidsongeschikt wordt, betaalt de verzekering voor je huis.

Wil je nu meteen je verzekeringen regelen?

Dan kun je hier je woonhuisverzekeringen online afsluiten.


Aanrader
Zodra je zeker weet dat je een huis gaat kopen, raad ik je aan om meteen een rechtsbijstandsverzekering te sluiten.

Met het kopen van een huis zijn grote bedragen gemoeid. Er gaat wel eens iets fout en dan kunnen (buiten jouw schuld) problemen ontstaan. Dat kan je flink op kosten jagen.

Je kunt dan maar beter juridische hulp achter de hand hebben.

Een voorbeeld
Je hebt een huis gekocht waar je rustig in wilde wonen. Zodra je verhuisd bent, blijk je zeer luidruchtige buren te hebben. Nu heb je een probleem.

Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk weer van het huis af, maar wil niemand ervoor betalen wat jij betaald hebt (als er al iemand is die het wil kopen). Dit zou een fors verlies betekenen (naast de al betaalde overdrachtsbelasting en andere kosten).

Als je nu kunt aantonen dat de verkoper van jouw wensen op de hoogte was en dat hij die luidruchtige buren opzettelijk heeft verzwegen (omdat jij anders het huis niet zou kopen), kan de koop ontbonden worden. Hierbij kun je waarschijnlijk wel wat juridische hulp gebruiken...

Voor alle andere verzekeringen geldt: sluit ze wanneer je een huis gekocht hebt en laat ze ingaan op de dag dat je risico begint. Dat kan zijn op de dag dat je de koopakte tekent (overlijdens risico ) of de dag dat je eigenaar wordt (opstal e.d.).

Als je wilt kun je nu meteen je rechtsbijstandsverzekering online berekenen en aanvragen

Als je na de informatie op deze pagina nog vragen hebt, raad ik je aan om een specialist in verzekeringen te raadplegen. Die kan je alles vertellen wat je verder nog moet weten.


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit VerzekeringenCopyright 2010-2020 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken