Door bezoekers gestelde vragen over een huis kopen

Vraag
Ik heb interesse in een huis dat op dit moment v.o.n te koop staat. Er staat bij dat de prijs (omdat het v.o.n weken zijn) vast is.

Maar de prijs is eigenlijk nog aardig wat te hoog, omdat het hele huis opgeknapt moet worden. Denkt u dat er nog wat van de prijs af te krijgen is?

Antwoord
Ik kan daar maar één ding op zeggen, het hangt van de verkoper af. Als de verkoper echt niet voor minder wil verkopen, dan kan er niets van de prijs af.

Maar dat wil niet zeggen dat je het huis voor die prijs moet kopen. Als het een slechte koop is, dan zoek je verder, toch?

Ik geef je daarom hieronder nog een uitgebreider algemeen antwoord.

Als eerste bepaal je de waarde van het huis (had je de pagina over prijs bepalen al gelezen?). Hierbij houd je rekening met het verschil tussen v.o.n. en k.k. en ook met de staat van onderhoud en dergelijke.

V.o.n (vrij op naam) betekent dat de verkoper de kosten van de overdracht betaalt. Vergelijk nu de soortgelijke huizen die k.k (kosten koper) verkocht zijn, dan kun je ook uitrekenen wat het huis v.o.n. waard is.

Als je de waarde van het huis bepaald hebt, kun je gaan onderhandelen (pas als je de waarde bepaald hebt, weet je wat je er voor over hebt).

Als een huis v.o.n. wordt aangeboden, wil dat niet altijd zeggen dat het een vaste prijs is (al doet de verkoper alsof dat wel zo is). Dat het nu v.o.n. weken zijn betekent ook niets bijzonders, het klinkt vooral als een marketing en verkoop aktie.

Een verkoper wil het huis verkopen, anders was het niet op de markt. Jouw taak is nu om de laagste prijs te achterhalen waarvoor het huis verkocht kan worden. Dit kan lastig zijn als je het huis heel graag wilt hebben. Als je bang bent om het huis mis te lopen, betaal je misschien zelfs de vraagprijs (ook als die veel te hoog is?). Als je daarentegen niet bang bent dat het huis aan je neus voorbijgaat, kun je de onderhandelingen starten.

Je kunt altijd een bod doen dat lager is dan de vraagprijs. Je kunt zelfs een bod doen dat lager is dan de waarde van het huis. Daarna is de verkoper aan zet. Die moet dan bedenken of hij nog iets van de prijs af wil doen. Zo ja, dan ben je in onderhandeling en kun je voor een lager bedrag kopen. (misschien kun je de prijs nog verder naar beneden krijgen door langer te onderhandelen?)

Zo nee, dan blijft de vraagprijs zoals die is. Dan ben jij weer aan zet. Je kunt dan bepalen of je het huis koopt voor de prijs die er nu ligt. Vind je die prijs te hoog dan koop je het huis niet. Je moet dan op zoek naar een ander huis.

Misschien komt de verkoper later (na dagen, weken of maanden) nog bij je terug als hij het huis niet verkocht krijgt.

Iedere maand dat het huis langer te koop staat, kost het de verkoper tenslotte geld.

Dit is voor de verkoper echter ook een risico.

Misschien ben jij dan niet meer geïnteresseerd, of heb je zelfs al iets anders gekocht.

Dit kan voor de verkoper een reden zijn om toch liever nu te verkopen voor een iets lagere prijs.

Of er iets van de prijs af kan, hangt dus uiteindelijk helemaal van de verkoper af.


Vraag
1.Is het verstandig om nu een huis te kopen.

Wij willen een KOOPGARANTCONTRACT afsluiten.

2. Wij twijfelen of het huis over vier jaar minder waard is vanwege alle berichten momenteel.

Antwoord
Ik begrijp dat het lastig is om een goede keuze te maken uit alle mogelijkheden. Het is ook onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Toch kan ik er wel iets over zeggen.

1. Over je eerste vraag staat een pagina op de site. Kijk op huis kopen in de kredietcrisis voor meer informatie.

De uiteindelijke beslissing (om wel of niet te kopen) kan alleen jij nemen.

2. Uit deze vraag maak ik op dat je ongeveer vier jaar in het huis blijft wonen en daarna wil verhuizen.

Als dat zo is, dan is kopen met koopgarant zeker het overwegen waard.

Je verkleint daarmee niet het risico dat het huis minder waard wordt, maar wel het bedrag dat je (naast de kosten koper) eventueel kwijt raakt als je op korte termijn weer verhuist.

Van een eventuele waardedaling in die vier jaar (en niemand kan met zekerheid zeggen of de huizenprijzen gaan stijgen, dalen of gelijk blijven) komt dan maar de helft voor jouw rekening.

Daar staat tegenover dat bij een eventuele waardestijging de winst ook maar voor de helft voor jou is.


Vraag
Als ik een huis koop hoort dan de tuinverlichting er bij?

Antwoord
Dat hangt ervan af.

Alles wat vast zit in de tuin is onroerend en hoort bij het huis. Denk aan bomen, bestrating en dergelijke.

Alles wat los staat in de tuin kan de verkoper zo meenemen. Denk daarbij aan tuinstoelen, plantenbakken en dergelijke.

De vraag die je dus moet beantwoorden is deze. Staat de tuinverlichting los in de tuin? Vergelijk het maar met de binnenverlichting. Lampen die in een huis hangen worden meestal meegenomen. Alleen in het geval dat ze niet zonder schade kunnen worden losgemaakt horen ze bij het huis (bijvoorbeeld lampjes die in een trap zijn verwerkt).

Om problemen achteraf te voorkomen, kun je (bij de onderhandelingen) afspraken maken over dit soort zaken. Overleg met de verkoper of de tuinverlichting achterblijft en doe een bod waarbij je vertelt dat dit inclusief de tuinverlichting (en eventueel andere dingen die niet weg mogen) is.

Mijn advies is altijd een lijst met (roerende) zaken te gebruiken. Daarmee voorkom je lastige discussies achteraf. Kijk ook nog even op de pagina over roerende zaken. Of had je die al bekeken?

Het komt vaak voor dat verkopers dingen willen meenemen die eigenlijk bij het huis horen (die ene boom, struik of plant die emotionele waarde voor ze heeft). En dat ze losse spullen willen achterlaten, waar jij niet op zit te wachten (kasten, vloerbedekking).

Als je daarover duidelijke afspraken maakt, is het mogelijk dat roerende zaken achterblijven en onroerende zaken door de verkoper worden meegenomen.


Vraag

Ik ben op zoek naar mijn eerste koopwoning.Ik heb een huis op het oog, het is een 2 onder 1 kap uit het jaar 1957 met 3 kamers. Het huis is nog in oude staat, dat wil zeggen nog de oude keuken, de oude badkamer, ramen van enkelglas en een slecht plafond boven. De positieve dingen van het huis zijn ruime tuin, oprit voor auto en rustige buurt. Aan de overkant van de straat worden er appartementen gebouwd voor ouderen. Het oude vraagprijs is al gezakt van 269.00 naar 239.000 maar vindt het nog erg hoog voor een huis met zoveel achterstallig onderhoud. Ik heb gekeken naar gelijksoortige huizen maar kan deze praktisch niet vinden en dus ook niet echt vergelijken. Mijn plan is om een bouwkundige rapport te laten maken en om zo te kunnen onderhandelen, maar zou toch nog graag ongeveer de waarde willen weten voor dat ik ga onderhandelen. Hoe kan ik dit doen naast het huis te laten taxeren?

Antwoord
Als er helemaal geen vergelijkbare huizen zijn, kun je misschien nog de huizen gebruiken die “een beetje vergelijkbaar” zijn.

In plaats van een twee onder één kap uit 1957 is er misschien een twee onder één kap uit 1935? Of een veel grotere twee onder één kap uit de jaren 50? Of misschien zijn er wel hoekwoningen uit 1957?

Nu wordt het wel lastiger, want je moet kunnen inschatten of de woning waarmee je nu gaat vergelijken veel gewilder is in de markt of juist niet. (En of de plek, de buurt en andere factoren die de prijs bepalen beter zijn of niet).

Ik geef je een voorbeeld. In Utrecht zijn woningen uit de jaren net na 1930 in Tuindorp heel gewild. Daar zit vaak nog glas-in-lood, een kamer-en-suite en een granito vloer in. De sfeer (en ook de buurt) is dan iets waar mensen extra voor betalen. Een precies even grote woning uit de jaren 60 op precies dezelfde plaats zal daarom waarschijnlijk minder waard zijn (en in een andere buurt zijn ze zeker minder waard). Je moet met dit soort conclusies trouwens wel erg voorzichtig zijn, omdat niet iedereen dezelfde soort woningen leuk vindt. Een makelaar of taxateur weet uit ervaring hoe de verhoudingen liggen en kan hier waarschijnlijk goed bij helpen (maar uit je mail maakte ik op dat je die liever nog niet inschakelt).

Zo kun je ook vergelijken met hoekwoningen. Een twee onder één kap geeft meestal meer ruimte (heeft meer grond) en vrijheid dan een hoekwoning. De twee onder één kap is daarom waarschijnlijk meer waard.

Als je kunt vaststellen wat de mensen in verhouding meer of minder betaalden voor deze “andersoortige huizen”, kun je dat doortrekken naar de woning die jij op het oog hebt.

Als je helemaal geen vergelijking kunt vinden, kun je altijd nog bij de onderhandelingen de voorwaarde opnemen dat een taxateur van de bank achteraf moet vaststellen (eventueel plus of min € 5.000,- of een ander bedrag dat jij redelijk vindt) dat het huis waard is wat jij ervoor betaalt (en dat anders de koop alsnog niet door gaat).

Voor wat betreft je opmerking dat je eerst een bouwkundig rapport laat maken en dan pas gaat onderhandelen, geef ik je het volgende ter overweging mee. Je weet waarschijnlijk al dat de keuken, badkamer en allerlei andere dingen aangepast moeten worden (en de verkopers snappen dat vast ook wel, toch?). In je prijs kun je dat dus al meenemen. Daarvoor heb je dus geen bouwkundig rapport nodig.

Het bouwkundig rapport heb je nodig om te bepalen of er nog andere gebreken zijn. (of wil je het bouwkundig rapport gebruiken om de kosten van de verbouwing te bepalen? Daarvoor heb je eigenlijk een aannemer nodig).

Misschien kun je dus ook eerst onderhandelen over de prijs en andere voorwaarden (je maakt dan nog geen kosten voor de bouwkundige keuring), waarbij je ook een voorwaarde opneemt dat er uit de bouwkundige keuring (die dus pas plaatsvindt nadat je weet dat je koper wordt) geen andere gebreken naar voren mogen komen dan degene die je al kent. (Of dat die extra gebreken niet meer mogen kosten dan bijvoorbeeld € 4.000,- of welk bedrag jij acceptabel vindt).


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Vragen Over Een Huis KopenCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken