Heb je een woning taxatie nodig?

Hier vind je de nodige informatie om een goede keus te maken.

Als je een woning taxatie laat uitvoeren zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Het waarom
De eerste vraag die een taxateur je stelt is WAAROM je een taxatie laat uitvoeren (de meeste mensen weten niet dat er heel veel verschillende taxaties mogelijk zijn).

Als je een huis koopt, wil je misschien de waarde weten voordat je gaat onderhandelen (zodat je sterker staat bij de onderhandelingen). Of je moet, nadat je het huis gekocht hebt, een taxatie laten doen omdat de bank de waarde wil weten (voor de hypotheek).

Als het doel duidelijk is, weet je ook welk soort taxatie er nodig is. Als je de woning taxatie voor de hypotheek nodig hebt, moet er waarschijnlijk een NWWI validatie plaatsvinden. Dit soort dingen moet de taxateur vooraf weten.

Er zijn veel verschillende doelen waarvoor je een taxatie nodig kunt hebben. Hypotheek, NWWI, NHG, waarde bepalen voor de verkoop, waarde bepalen voor de aankoop, waarde voor de (opstal)verzekering, herbouwwaarde, WOZ waarde, belasting bij nalatenschappen, etc.

Het soort waarde
Ook zijn er nog verschillende soorten waarde mogelijk. De verkoopwaarde is een heel ander bedrag dan de executiewaarde. En de executiewaarde is weer anders dan de herbouwwaarde.

Sinds 1 januari 2013 is de marktwaarde de basis voor de hypotheek. Dus als je een taxatie nodig hebt voor de financiering, dan komt daarin de marktwaarde te staan (als het goed is weet de taxateur dit ook).  

Executiewaarde wordt niet langer gebruikt, aangezien die in de huidige markt heel onvoorspelbaar is.

Heb je voor de verzekering de herbouwwaarde nodig, dan zal die een stuk lager liggen dan de marktwaarde. De herbouwwaarde gaat alleen over het huis, de grond wordt daarbij niet meegerekend (die hoef je, na een brand ofzo, niet te herbouwen).

Wanneer de taxateur weet waarvoor de taxatie bedoeld is, kan hij dus de juiste soort waarde bepalen.

De meeste taxaties worden gebruikt om een hypotheek aan te vragen. Banken stellen (sinds de kredietcrisis) steeds strengere eisen aan zo'n taxatie. Het is tegenwoordig meestal nodig dat de taxatie via het NWWI verloopt.

Dit betekent ook, dat een taxatie die niet via het NWWI verloopt, niet voor de hypotheek gebruikt kan worden.

De prijs
Voor veel mensen is de prijs van de woning taxatie belangrijk. Er zijn flinke verschillen in prijs tussen de taxateurs.

Ook zijn er taxateurs die, naast de taxatiekosten, extra kosten in rekening brengen (denk aan kadastrale kosten, administratiekosten, validatiekosten, B.T.W.).

Mijn advies is om vooraf een prijsopgave te vragen inclusief alle kosten. Je weet dan precies waar je aan toe bent (geen onplezierige verrassingen achteraf).

Let op: als je via de bank of de makelaar een taxatierapport aanvraagt, betaal je meestal veel meer voor een taxatie, dan wanneer je zelf een betaalbare taxateur zoekt.

Een goedkope taxatie is voor de bank meestal net zo goed als een hele dure en het bespaart je een hoop geld.

Kijk maar eens op www.taxatietarieven.com. Je kunt daar eenvoudig de prijzen vergelijken en (indien nodig) ook meteen een taxatie bestellen.

Het moment
Heb je een taxatie nodig voor je hypotheek? Doe de aanvraag dan ruim op tijd. De taxateur heeft meestal ongeveer een week (soms minder, soms meer) nodig om de taxatie bij jou op de mat te krijgen.

Daarna moet de taxatie nog naar de bank gestuurd worden en gaat de bank nog een beoordeling doen. Als er dan iets niet in orde is, kom je misschien (qua doorlooptijd) in de problemen met de ontbindende voorwaarden. Hoe eerder je zeker weet dat het huis waard is wat jij ervoor betaald hebt, hoe beter het is.

Meerdere waardes
Als je een taxatie laat uitvoeren voordat je een huis gekocht hebt (als basis voor de onderhandelingen), houd er dan rekening mee dat deze taxatie niet automatisch ook voor een hypotheek gebruikt kan worden.

Wanneer je de taxatie later ook voor de hypotheek nodig hebt, kun je dat misschien beter meteen aan de taxateur laten weten.

De taxatie kost dan waarschijnlijk iets meer, maar bespaart je wel extra kosten na de koop.

Ben je er niet zeker van dat het je lukt het beoogde huis te kopen?

Je kunt dan waarschijnlijk wel een afspraak met de taxateur maken over een aanvulling van de taxatie achteraf (tegen een gereduceerd tarief).Terug naar Prijs Bepalen vanuit Woning Taxatie

Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Woning TaxatieCopyright 2010-2019 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken