Een huis kopen zonder makelaar, wat komt daar bij kijken?

Vroeger kon je niet om de makelaar heen. Alleen hij wist welke huizen te koop kwamen. Zonder makelaar was je niet op de hoogte van het actuele aanbod.

Tegenwoordig kijk je op internet en zijn bijna alle te koop staande huizen met een muisklik te vinden. Ook is er veel informatie over verkochte huizen beschikbaar.

In het huidige internet-tijdperk kun je dus gemakkelijk een huis vinden  (en ook kopen) zonder hulp van een aankoopmakelaar.

Maar wat komt daar nou bij kijken? Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen zonder makelaar?

Hieronder vind je een aantal voor- en nadelen van het kopen van een woning zonder eigen aankoopmakelaar.

Je kunt dan aan de hand van deze voor- en nadelen eenvoudig beslissen of je met of zonder hulp van de makelaar je huis gaat kopen.

Voordelen van kopen zonder makelaar
Geen makelaarskosten.
.. Een makelaar vraagt nu eenmaal geld voor zijn diensten. Als je dus geen aankoopmakelaar nodig hebt, spaar je dat geld uit.

Geen makelaar die zich overal mee bemoeit.
.. Een aankoopmakelaar wil jou graag helpen. Zij zal geschikte huizen voorstellen, meegaan naar bezichtigingen, wijzen op plus- en minpunten en vragen wat je van de huizen vindt. Ook wil zij weten waarom je een huis wel of niet leuk vindt en zal zij adviezen voor inrichting en verbouwingen geven. Als je dit allemaal liever zelf doet, dus zonder iemand die op je in praat, dan kun je beter zonder makelaar een huis kopen.

Rechtstreekse communicatie met de tegenpartij (of diens makelaar) (geen ruis op de lijn).
.. Zodra de onderhandelingen beginnen, kun je zelf met de verkoper praten. Daardoor hoor je in zijn eigen woorden wat hij wil en wat hij bedoelt (en misschien krijg je ook wel meer informatie). Ook jouw vragen worden dan direct door de verkoper beantwoord. Als de onderhandelingen via een makelaar gaan, krijg je niet altijd precies te horen wat de verkoper zegt. Er zit altijd een vertaler tussen. Dit kan de communicatie lastiger maken.

Je kunt zelf de huizen uitzoeken en bekijken en hoeft geen rekening te houden met het schema van de makelaar.
.. Je bent vrij om alle huizen te bekijken die je leuk lijken. Je kunt dat ook doen op de tijd die jou het beste schikt. Dus ook in de avond of in het weekend.

Je wordt niet beïnvloed/overgehaald door de makelaar.
.. De makelaar probeert jouw woonwensen te vertalen naar de beschikbare huizen. Het komt helaas niet vaak voor dat een huis precies aan al jouw wensen voldoet (de keuken is bijvoorbeeld niet je smaak, de kleur van de muren moet veranderd worden of het uitzicht is niet wat jij zou willen). De makelaar weet dit meestal al. Hij weet dat jouw wensen bijgesteld moeten worden, anders koop je nooit een huis. Een makelaar zal dus mogelijkheden met je bespreken om een ongeschikt huis toch voor jou geschikt te maken (een muurtje verven is nog te doen, maar een keuken verbouwen of de hele indeling van een huis wijzigen is al een grotere ingreep). Als je op dit soort adviezen geen prijs stelt, ga dan zeker zonder makelaar op pad.

Je kunt zoveel tijd nemen als je nodig hebt.
..De makelaar krijgt pas betaald als jij een huis gekocht hebt. Zij heeft er dus belang bij dat je zo snel mogelijk een huis koopt (terwijl jij misschien nog veel meer huizen wilt bekijken). Als je geen aankoopmakelaar inschakelt, wordt je in ieder geval niet gepusht om snel een huis te kopen.

Nadelen:

Het kost veel tijd om alles goed uit te zoeken.
.. Als je geen makelaar hebt die het aanbod voor je selecteert, moet je zelf op zoek naar geschikte huizen. Dat kost meestal veel tijd. En zodra je een geschikt huis gevonden hebt, kost het tijd om alles wat bij het kopen komt kijken goed uit te zoeken. (onderzoeksplicht, onderhandelen, voorwaarden stellen, koopakte maken)

Geen hulp van een expert.
.. Bij het onderhandelen en het uitzoekwerk ben je op jezelf aangewezen. De aankoopmakelaar zou op elk moment goed onderbouwd advies kunnen geven, maar nu moet je alles zelf bedenken of uitzoeken.

Je kent de omgeving niet en kunt de waarde van lokaties moeilijk inschatten.
.. Voor het beoordelen van de waarde van het huis dat je gaat kopen, kun je beter niet afgaan op de vraagprijs. Er spelen verschillende factoren een rol. Zonder makelaar ben jij degene die de waarde moet vaststellen. Daarnaast ken je de buurten van een nieuwe stad of dorp misschien nog niet. Informatie hierover moet je nu, zonder makelaar, zelf bij elkaar sprokkelen. Een makelaar kent de omgeving en de waarde van verschillende lokaties meestal wel.

Niemand die je helpt bij het uitzoeken van geschikte huizen. Je vindt zelf niet al het nieuwe aanbod.
.. Een makelaar ziet iedere dag het nieuwe aanbod langskomen. Hij kan dan meteen de nieuwe huizen die voor jou geschikt zijn aan je doorgeven. Via de makelaar kom je ook bij huizen die in de "stille verkoop" zijn (deze zijn niet op internet te zien). Ook bij huizen die heel gewild zijn kom je er zo gemakkelijker tussen. Wanneer je geen makelaar hebt, kun je dit soort huizen soms niet eens bezichtigen.

Niemand om onafhankelijk deskundig advies aan te vragen.
..Voor advies moet je altijd familie, vrienden en bekenden vragen. Die zijn misschien niet echt deskundig. Daarnaast zijn ze ook nog eens niet onafhankelijk. Durven ze jou te vertellen dat ze een huis (dat jij echt heel leuk vind) niet zien zitten? Kunnen ze helpen bij onderhandelen over een huis als zij het voor jou niet geschikt vinden?

Moeite om "er doorheen" te kijken.
.. Zonder makelaar kan het lastig zijn om de voordelen van een huis te zien. Sommige huizen staan helemaal vol met spullen en snuisterijen. Dan lijkt het huis heel klein, terwijl het eigenlijk groot genoeg is. Of het huis ziet er niet uit en lijkt in slechte staat. Toch kan dat huis met een kleine beetje werk helemaal voor jou geschikt gemaakt worden.

Bij onderhandelingen alles zelf moeten beslissen.
.. In veel gevallen heb je bij de onderhandelingen te maken met de makelaar van de verkoper. Deze heeft van het onderhandelen zijn beroep gemaakt en is dus zeer ervaren. Hij zal zijn best doen voor de verkoper. Kun jij daar zonder eigen makelaar tegen op? Het gebeurt nogal eens, dat een huis verkocht wordt en dat er meerdere potentiële kopers zijn. In de meeste gevallen zijn de kopers met een aankoopmakelaar dan in het voordeel. Deze weten precies wat ze moeten doen. Zonder aankoopmakelaar is dat vaak een stuk lastiger. Je vist achter het net, omdat de onderhandelingen anders gaan dan jij verwacht.

Je betaalt te veel of doet een miskoop.
.. Als je geen hulp van een makelaar hebt, kan je dat veel geld kosten. Hij kan je een miskoop besparen (dat bespaart je een hoop geld en een hoop zorgen). Daarnaast kan hij goed onderhandelen. Zo betaal je niet te veel voor je huis. Natuurlijk kost de makelaar ook geld. Toch verdient hij dat geld waarschijnlijk wel voor je terug.

Niemand die helpt bij het uitzoekwerk (onderzoeksplicht).
.. Soms moet je zoeken naar erfdienstbaarheden. Of wil je een bestemmingsplan bekijken. Alles wat je voor het eerst moet uitzoeken kost extra veel tijd. Daarnaast weet je misschien niet zeker of je alles (goed) hebt uitgezocht.

Je staat minder sterk
.. Makelaars doen graag zaken met andere makelaars. Zo houden ze hun inkomsten beter in stand. Ben je steeds te laat? Zijn de leuke huizen iedere keer al verkocht? Dan heb je waarschijnlijk een aankoopmakelaar nodig om er tussen te komen.

Niemand om je aan je originele eisenpakket te herinneren.
.. Toen je begon met zoeken had je eisen en wensen.

Als je een tijdje gezocht hebt, kunnen die eisen en wensen veranderen.

Je stelt je eisen naar beneden bij, omdat je geen huis kunt vinden dat aan je wensen voldoet.

Zodra je een huis koopt, is het handig om toch nog even je originele eisenpakket langs te lopen.

Daarmee voorkom je, dat je een huis koopt dat niet bij je past.

Conclusie
Een huis kopen zonder makelaar is mogelijk. De stappen om een huis te kopen zijn op zich niet zo ingewikkeld. Voor vrijwel alle stappen geldt, dat je ze prima zonder makelaar kunt uitvoeren. Het kost misschien wat (veel) tijd om alles goed uit te zoeken, maar het is te doen.

Als je bij een bepaalde stap niet zeker weet of je het wel goed doet (of je weet er gewoon te weinig van), kun je altijd nog hulp vragen aan vrienden of bekenden die er meer van weten. Je kunt ook een makelaar inschakelen voor een deeldienst (bijvoorbeeld alleen de onderhandelingen). Die weet er zeker genoeg van.

Vooral tijdens de onderhandelingen en bij de verdere afhandeling kan de makelaar van grote waarde voor je zijn. De makelaar is meestal niet emotioneel betrokken bij jouw huis. Hij is bovendien veel beter in het inschatten van de onderhandelingsmarge. Dat kan je veel geld (of een miskoop) besparen bij de aankoop van een huis. Een makelaar kan zijn prijs daarom meer dan waard zijn.


Terug naar Alles Over Een Huis Kopen vanuit Huis Kopen Zonder MakelaarCopyright 2010-2020 Alles-Over-Een-Huis-Kopen.comNiet gevonden wat je zocht?
Doorzoek mijn site met google!

Aangepast zoeken